Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Od 14. prosince se mění jízdní řády i v Libereckém kraji!

09. 12. 2008
[id:7239|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Tradiční celostátní, resp. celoevropská změna jízdních řádů veřejné dopravy letos připadá na neděli 14. 12. K tomuto datu budou připraveny jak nový jízdní řád Českých drah, tak i oblastní jízdní řády autobusových dopravců Libereckého kraje, vymezené pro území bývalých okresů.

„Zlepšení dopravní obslužnosti, zejména pro lidi žijící na venkově, je jednou z mých priorit po převzetí resortu dopravy v kraji,“ zdůraznil na dnešní tiskové konferenci náměstek hejtmana pro dopravu LK Martin Sepp.

Co najdeme v jízdních řádech nového?

K dispozici budou autobusové jízdní řády podle okrtesů a také kapesní vydání regionálního železničního jízdního řádu.

„Ten ve vybraných stanicích uvádí i nejdůležitější návaznosti na autobusové spoje,“ uvedla Stanislava Jakešová, vedoucí odboru dopravy KÚLK.

Na železnici dojde k navýšení počtu rychlíkových spojů v relacích Praha – Turnov – Tanvald (o dva páry), Liberec – Česká Lípa – Ústí nad Labem (doplněn jeden pár dopoledne, čímž zde vznikne celodenně pravidelný dvouhodinový interval) a některé rychlíky od Nymburka a Mladé Boleslavi budou prodlouženy z České Lípy až do Rumburka.

Na železniční trati mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou se zvýší množství zrychlených osobních vlaků, zastavujících pouze v zastávce Liberec–Rochlice a nově také ve Vratislavicích n.N. Ostatní, frekvenčně slabší zastávky budou tyto vlaky projíždět, což je doplněno prodloužením téměř všech spojů meziměstské tramvajové linky č.11 z Jablonce nad Nisou až k libereckému nádraží (konečná Viadukt).

Tímto krokem chceme vytvořit alternativu k individuální automobilové dopravě pro rychlou přepravu mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou,“ vysvětlil Petr Prokeš, ředitel KORID LK, (Koordinátor veřejné dopravy Libereckého kraje), spol. s r. o.

„K posílení dopravy v pracovních dnech dojde mezi Libercem a Frýdlantem: vlaky zde nově pojedou každou hodinu.“ doplnil Martin Sepp, náměstek hejtmana pověřený vedení resortu dopravy

Na trase Žitava - Hrádek n.N. - Liberec (- Tanvald) dochází z podnětu německé strany k posunutí časové polohy mezinárodních vlaků z Drážďan (na našem území budou nově vedeny jako spěšné vlaky). Tyto vlaky nově přijíždějí na naše území o cca 35 min. dříve, odjíždějí naopak o cca 35 min. později. Tím byly vynuceny změny i u dalších vlaků na trati Liberec - Varnsdorf.

Na trati 040 v úseku Stará Paka – Martinice v Krkonoších budou nově všechny spěšné vlaky Trutnov – Chlumec nad Cidlinou a opačně zastavovat v zastávkách Tample a Bělá u Staré Paky zast.

Spěšné vlaky budou v těchto zastávkách stavět pouze na znamení“, upozorňuje Petr Prokeš.

V autobusové dopravě je připravována reorganizace linkového vedení a jízdních řádů v oblasti Jilemnicka, Tanvaldska a severní části Semilska a Železnobrodska, její spuštění je plánováno v průběhu roku 2009. V prosincovém termínu změn jízdních řádů tak nastanou podstatnější změny jen v dálkové dopravě.

„Na regionálních linkách se prováděly převážně jen změny, které si vyžádali cestující“, upřesnila Stanislava Jakešová. Kupříkladu tak dojde k dílčím zlepšením návazností mezi vlaky a autobusy např. v Křižanech či v Jablonci nad Jizerou.

Třebaže úkolem linkové autobusové dopravy je v prvé řadě zajištění základní dopravní obslužnosti, tedy dopravy do škol a zaměstnání, Liberecký kraj se spolu s jednotlivými dopravci snaží zlepšovat nabídku i o víkendech. K posílení dochází např. na lince Liberec – Osečná – Stráž pod Ralskem, nově bude zaveden víkendový spoj z Hrádku nad Nisou přes Jablonné do Stráže pod Ralskem.

V obou případech budou výkony zajištěny úsporným malokapacitním autobusem, jehož náklady jsou nižší, vysvětlil náměstek hejtmana pro dopravu.

 Nových víkendových spojů se dočkají také cestující na linkách mezi Jabloncem nad Nisou a Železným Brodem, kde v posledních letech dochází k nárůstu počtu cestujících, což je pádným argumentem pro další rozšíření nabídky.

Kompletní přehled změn je uveřejněn na webových stránkách www.iidol.cz, popř. na stránkách doprava.kraj-lbc.cz. K vyhledávání složitějších spojení pak poslouží osvědčený internetový vyhledávač www.idos.cz

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302