Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Od katedry utekl k dlátům, děti teď těší jeho dřevěné hračky

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 11. 02. 2021 12:44
  • Rozvoj

Sdílet článek

 

Desítky šikovných řemeslníků, výrobců a poskytovatelů nevšedních služeb působí v Libereckém kraji a každý z nich tvoří nebo nabízí něco ojedinělého a originálního. Seznámit se s nimi lze na webu www.lksobe.cz – Liberecký kraj sobě, který je interaktivním katalogem regionálních výrobců či poskytovatelů služeb. Jedním z nich je i řezbář Jan Hoffman z Bozkova na Semilsku.

„Vydat se za regionálními výrobci je určité dobrodružství. Můžete poznat šikovné lidi stejně jako řemesla, která ovládají. Některá z nich jsou přitom téměř zapomenutá nebo se jim věnuje už jen málokdo. V Libereckém kraji jsou desítky zručných lidí, kteří tvoří nebo nabízí neotřelé a nápadité produkty nebo zážitky. Podpořme je v dnešní nesnadné době,“ prohlásil Jiří Ulvr, radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova. 

Bývalý učitel Hoffmann, jenž sídlí v Bozkově číslo 72, vyměnil křídy a učebnice za dláta a pilníky v roce 1998 a od té doby dělá radost zejména dětem. V malé dílně ve svém domě vyrábí originální dřevěné hračky podle svých návrhů. V jeho šikovných rukách se tak rodí třeba dřevěné lodičky, koníčci, pušky a pistole i zvířátka na kolečkách.

„Vymýšlím i sám vyrábím pro děti i pro dospělé dřevěné hračky a tkalcovské rámky, a také laminátové luky a šípy. Všecičky věcičky oplývají bezesporu didaktickými prvky, jsemť bývalý učitel. Mé výrobky jsou certifikovány jako Regionální produkt Českého ráje, srdcem se vejdu i do Podkrkonoší,“ popsal svou tvorbu Jan Hoffmann. Opatřit si od něj lze i materiál pro vlastní tvorbu, například tyčky, kouličky, korále či odřezky a přebytky nebo polotovary na míru zhotovené.

S výrobky Jana Hoffmanna bylo v dřívějších normálních poměrech možné se setkat zejména na řemeslnických jarmarcích nebo bazarech waldorfských škol. Až to situace dovolí, na trhy se Hoffmann opět vrátí. V Českém ráji jsou nyní jeho výrobky k mání například v Infoshopu Vejměnek na Malé Skále, dohodnout si lze ale také osobní návštěvu v jeho dílně.

Portál Liberecký kraj sobě je interaktivním katalogem regionálních výrobců či poskytovatelů služeb působících ve zdejším regionu. Jsou mezi nimi držitelé certifikátu některé z regionálních značek, které mohou v našem kraji získat (Regionální produkt Jizerské hory, regionální produkt Český ráj, Regionální produkt Lužické hory a Máchův kraj, Krkonoše originální produkt).

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky