Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Odborná soutěž T-PROFI pomáhá žákům osvojit si praktické dovednosti

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 22. 02. 2019 00:00
  • Školství

Sdílet článek

Ve čtvrtek 14. února proběhlo v Jablonci nad Nisou krajské kolo odborné soutěže T-PROFI. Soutěž určená pro žáky 5. tříd a studenty 2. ročníků středních škol má za cíl podpořit polytechnickou výuku a využití vzdělání do praxe. Krajské kolo se uskutečnilo na Střední průmyslové škole technické v Jablonci nad Nisou.

 „Soutěž prohlubuje základní praktické dovedností. Žáci se pak mohou lépe uplatnit na trhu práce a své zkušenosti využijí v profesní praxi,“ uvedl Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Soutěž se zaměřuje na rozvoj jemné motoriky a kreativity účastníků především v oblasti strojírenství, které je jedním z nejrozšířenějších odvětví národního hospodářství.

Samotné krajské kolo probíhalo následovně. Týmy, které se skládaly ze 3 žáků 5. ročníků ZŠ a 3 studentů 2. ročníku SŠ a jednoho zástupce firmy, společně na základě polytechnické stavebnice měly za úkol postavit funkční lanovku, poháněnou dvěma motory. Zástupce firmy s mistrem ze SŠ organizovali dle technologických postupů práce tak, aby dílo bylo do 2,5 hodin bezvadně funkční. Úspěch závisel na dobré organizaci práce, umění číst v technologických postupech doplněných obrázky, zapojení všech účastníků a hlavně šikovnosti účastníků. Přístup a nasazení všech byly obdivuhodné a všichni měli radost z dokončeného díla. Časový limit byl dvě hodiny. Práce pak zhodnotila odborná porota. Hodnotil se nejen čas dokončení, ale hlavně kvalita montáže lanovky. 

V letošním roce zvítězil tým složený z žáků Masarykovy základní školy Zásada, studentů Střední průmyslové školy technické Jablonec nad Nisou a ZF Group, Jablonec nad Nisou. Stříbrní byli žáci Základní školy Smržovka, studenti SŠ a MŠ Na Bojišti, Liberec a TENEO 3000 s.r.o. Smržovka. Bronzovou příčku vybojovali žáci ZŠ Vysoké nad Jizerou, studenti ISŠ Vysoké nad Jizerou a Almio plus s.r.o. Jablonec nad Nisou.

Soutěž zorganizovala Krajská hospodářská komora.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky