Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Odborníci ošetřují stromy v dalších vybraných alejích v kraji

Bc. Lenka Klimentová

odborný zaměstnanec

  • 03. 08. 2018 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

Ve významných alejích v Albrechticích u Frýdlantu a v Kamenickém Šenově probíhají práce spojené s jejich ošetřením a úpravami. Liberecký kraj realizuje dva projekty, jejichž cílem je stabilizace a ošetření vybraných významných alejí. Celkové výdaje obou projektů jsou stanoveny na 2,9 mil. Kč a jsou realizovány za podpory Operačního programu Životní prostředí (OPŽP) ve výši 1,8 mil. Kč.

Záměry jsou součástí 2. etapy zachování významných alejí v Libereckém kraji. Konkrétně se jedná o alej Albrechtice – Vítkov, která se nachází podél silnice III/27252 mezi obcemi Albrechtice u Frýdlantu a Horní Vítkov. Alej tvoří 552 stromů a druhově převládají javory mleče, které tvoří kostru aleje. Druhým projektem v rámci této etapy je alej Kamenický Šenov – Slunečná, která se nachází podél silnice vedoucí z Kamenického Šenova do Slunečné, začíná ihned za obcí a přibližně po 2,8 km je ukončena oboustranným lesním porostem. Je tvořena 118 stromy, druhově převládají jírovce maďaly, doplňují je jasany a javory.

Samotná realizace obou projektů probíhá od ledna do konce října tohoto roku. Aktuálně bylo dokončeno kácení vybraných stromů, které byly buď v havarijním stavu, nebo které byly nebezpečné silničnímu provozu. Nyní probíhá ošetření stromů spočívající v provedení různých druhů řezů a v instalaci bezpečnostních dynamických vazeb, aby byla zajištěna stabilita do budoucího období, a aby bylo sníženo riziko zlomení a následného pádu. Proto se aktuálně v korunách stromů i v prostorách aleje pohybují pracovníci vybraných dodavatelů specializovaných v oboru arboristiky. Od srpna bude následovat poslední fáze spočívající ve výsadbě nových stromů.

„Kraj vybral dodavatele na realizaci dalších projektů ve 2. a 3. etapě zachování významných alejí v Libereckém kraji. Konkrétně se jedná o lipovou alej v Malé Skále, alej Karolíny Světlé v Českém Dubu, o zámeckou lipovou alej ve Stvolínkách a Valteřickou alej v Horní Branné,“ dodává radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a územního plánování Radka Loučková Kotasová.

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky