Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Odborníci prodiskutovali Koncepci onkologické péče v Libereckém kraji

25. 01. 2010

 

Na půdě Libereckého kraje se dnes uskutečnil seminář na téma Koncepce onkologické péče v Libereckém kraji, kde hlavními protagonisty byli předseda České onkologické společnosti prof. Jiří Vorlíček, doc. Ladislav Dušek,, ředitel Institutu biostatistiky a analýz při Masarykově univerzitě v Brně, a přednosta Komplexního onkologického centra Krajské nemocnice v Liberci, a.s. prim. MUDr Jiří Bartoš, Ti spolu s radním pro rezort zdravotnictví LK MUDr. Pavlem Novákem, generálním ředitelem KNL, a.s., MUDr. Luďkem Nečesaným a ředitelem krajské pobočky VZP. Jiřím Benediktem poté diskutovali k uvedenému tématu.

 

„Onkologických pacientů přibývá, péče o ně je společným úkolem nejen onkologů a dalších medicínských oborů, ale také organizátorů zdravotní péče celostátně i regionálně. Proto jsou účastníky také zástupci zdravotnické veřejnosti, managementů zdravotnických zařízení kraje a další,“ uvedl krajský radní.

 

Komplexní onkologické centrum Krajské nemocnice Liberec,a.s. pečuje o nemocné rakovinou stejně jako další zdravotnická zařízení kraje - jejich spolupráce a koordinace této péče jsou nezbytnou podmínkou pro zajištění kvality a náležité úrovně této činnosti.

V Libereckém kraji podle statistik Národního onkologického registru onemocní rakovinou více než 2 000 nových pacientů ročně. Jejich počet stoupá a v součtu s pacienty z minulých let jsou tato data alarmující stejně jako v jiných místech České republiky.

Jenom v roce 2009 bylo na půdě KOC KNL,a.s. nově konziliováno 1 390 pacientů, také pacienti již dříve „rozléčení“ a dispenzarizovaní tvoří jednu z největších a nejnáročnějších skupin klientů, a to jak po stránce medicínské, tak i ekonomické a nelze tuto problematiku přehlížet. Například pacientů s jednou z nejrozšířenějších diagnóz, s kolorektálním karcinomem, bylo operováno 210, s jinou, závažnou diagnózou – karcinomem prsu, pak 152. V mammologickém týmu se každý týden řeší nové pacientky s tímto onemocněním. Mammografii absolvovalo více než 11 000 žen, z toho skreeningem prošlo 6 961 pacientek, prvozáchyt byl u 113 z nich, bylo provedeno 94 biopsií a 29 předoperačních lokalizací. Stejně tak jsou funkční týmy onkourologické, pneumoonkochirurgické a další. 

 

 

 

 

 

 

Tato čísla a další, která uvedl pro náš kraj doc. Dušek, ve svém příspěvku hovoří o nutnosti zabývat se onkologickou problematikou ve všech aspektech této činnosti, včetně povinnosti hlásit onkologicky nemocné, včetně preventivních opatření a standardní a kvalitní péče o nemocné rakovinou. Není to jenom Komplexní onkologické centrum, ale také další pracoviště v kraji, která se podílejí na koordinaci a společné péči. O tom především bude seminář a také kontinuální diskuze, která musí následovat.

 

 

V Liberci dne 25. ledna 2010

 

MUDr. Jiří Bartoš,

přednosta KOC KNL,a.s.

 

Kontakty:

jiri.bartos@nemlib.cz     48 531 2639

magda.machanova@nemlib.cz

onkologie@nemlib.cz

radioterapie@nemlib.cz

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302
Mobil: 739 541 588