Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Oficiál Tříška i loupežník Karaba. Za pohádkou do Lužických hor

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 16. 04. 2024 11:02
  • Cestovní ruch
  • Kultura

Sdílet článek

Trampoty, peklo, daně, loupežníci, chamtiví pánové. Ačkoliv je Liberecký kraj druhý nejmenší, má rozhodně co nabídnout. A to nejen turistům, ale i filmařům. Nabízí se proto možnost spojit turistické putování s návštěvou míst, kde se rodily záběry do českých filmů.

„Pěkné jarní dny jsou přímo výzvou k výletům. Každý si může vybrat, jestli se vydá za historií nebo do přírody. Náš kraj nabízí pestré možnosti. Jenom si vybrat,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Zámek Lemberk

K oblíbeným místům filmařů patří zámek Lemberk. Většina zámeckých scén z pohádky Tajemství staré bambitky se odehrává právě zde. A tak zatímco princ Jakub v podání Tomáše Kluse na trhu poznává mladou hrnčířku Aničku, dceru Matěje – známého loupežníka Karaby, královští rádcové Lorenc a Ferenc vymýšlí nové daně pro poddané. Ztvárnili je Miroslav Vladyka a Jiří Lábus. Venkovní scéna, kdy Anička převlečená za loupežníka Karabu přepadne prince Jakuba, se odehrává nedaleko – na Bílých kamenech u Jítravy.

Podobné téma o snaze ožebračit a ovládnout království má i ministr v podání Jiřího Lábuse v pohádce Čert ví proč, který se dokonce spojí s Luciferem a peklem. Ale to, že i pekelný úpis se dá přelstít, nakonec zjistí princ Filip (Štěpán Kubišta), který osvobodí nejen princeznu Aničku (Táňa Pauhofová), ale i celé království. Scény z královského sálu se natáčely v rytířském sále na zámku Lemberk a v kapli sv. Barbory na Grabštejně, venkovní skalní scény byly zasazeny do oblasti Kokořínska.

Hamr na Jezeře

„Vyhlídko, přihrň mi to tady.“ Gustav Anděl, revizor pražských elektrických drah v podání Jaroslava Marvana, je poslán na prázdninovou rekreaci do hotelu Jezerka na Hamru na Jezeře a přes první neshody poznává, že všichni lidé nejsou stejní a pomalu se začíná s ostatními přátelit. A to i právě s Bohoušem Vyhlídkou v podání Josefa Kemra, který mu se svým violoncellem lezl na nervy nejvíce. Hamerské jezero láká na pohodovou letní dovolenou i v současnosti. Mimochodem, skluzavka, která je vidět ve filmu, se tu pořád nachází.

Průrva Ploučnice

Každé zlo je nakonec potrestáno a skončí v pekle. Takový je příběh pohádky Z pekla štěstí 2, která si pro svůj jeden záběr vybrala i magickou a tajuplnou Průrvu Ploučnice, které se říká i Pekelný jícen. Ve scéně, kdy zlá Dora (Dana Morávková) nepomůže na skalách své sestře, ta z vysokých skal spadne právě do průrvy, kterou se pak brodí. Průrva je podzemním náhonem bývalého hamru. Svojí délkou 150 metrů a výškou tunelu 6 metrů se jedná o pozoruhodné dílo. Do průrvy je svedena celá vodnatá říčka Ploučnice, která protéká asi 50 metrů mezi vysokými pískovcovými stěnami. Ještě lépe je Průrva vidět v pohádce Princezna a písař, ve které královský písař Janek (Matouš Ruml) a princezna Amálka (Monika Timková) prchají před urozeným panem Dietrichem (Maroš Kramár).

Jablonné v Podještědí

Potom, co se úředník bytového úřadu v Praze pan Tříška (Saša Rašilov) jednoho dne ze své práce nervově zhroutí, pošle ho lékař na okamžitou dovolenou a hned po ní do důchodu. Tříškova rodina – žena a pět dětí – je jen pro. Cestují vlakem do pohraničního městečka Strmín (železniční nádraží je v Kunraticích ve Cvikově, v současné době už neslouží svému účelu a chátrá) do penzionu Harmonie, jenž je vilou u rybníka v Jablonném. Po všech peripetiích čeká nervově labilního pana Tříšku tak čeká vysoce účinná léčba fyzickou prací na žních, které se odehrávají ve filmu ve vesnici Hůrka (ve skutečnosti v Jetřichovicích).

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky