Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Okurka s výhledem. Rozhledna v Heřmanicích vítá turisty bezmála deset let

16. 03. 2021

Okurka. Tak se nazývá mezi turisty i obyvateli Heřmanic na Frýdlantsku rozhledna, která se vypíná na okraji této obce. Své přízvisko získala tato vyhlídková věž z modřínového dřeva  kvůli nezaměnitelnému tvaru – válcovitému tubusu ukončenému kupolí.

První návštěvníky uvítala roku 2012. Je vysoká 24 metrů, stojí na 48 nohou a má průměr 5 metrů. Na rozdíl od většiny jiných rozhleden má dvojité točité schodiště, takže se turisté při výstupu nahoru nepotkají s těmi, kteří sestupují dolů. Na vrchol rozhledny, která je veřejně přístupná a neplatí se na ni vstupné, vede 99 schodů.

Z rozhledny lze dohlédnout na Jizerské a Lužické hory, Žitavskou nížinu, Dětřichov, část Heřmanic i elektrárnu Turów v Polsku. „Kdo přejede albrechtické sedlo, octne se v úplně jiné krajině, která na své objevení stále tak trochu čeká. Frýdlantsko je stále tak trochu nedoceněný kraj, který je přito ideální pro pěší turisty i cyklisty. Jedinečný je pohled ze severní části tohoto regionu na Jizerské hory, které odsud působí dojmem skutečných velehor,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Rozhledna je jedním z hlavních lákadel na cyklostezce vedoucí z polské Bogatynie přes Heřmanice do Dětřichova. Na české straně se z této dálkové cyklotrasy lze napojit například na Pašeráckou cyklostezku. Kousek od rozhledny se nalézá o odpočívadlo s přístřeškem a dřevěnými sochami zvané Heřmanické peklo, a také Kodešovu skálu. Jde o čedičový útvar, připomínající svou strukturou slavnější Panskou skálu nedaleko Kamenického Šenova.

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324