Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Oldskaut Jiří Řeháček Balú usedl k věčnému táboráku

Lenka Klimentová

odborný zaměstnanec

  • 23. 05. 2018 00:00

Sdílet článek

Pokud někomu vytane na mysli heslo „Skautem jednou, skautem navždy!“, pak si může okamžitě vzpomenout právě na mimoňského Jiřího Řeháčka a jeho manželku Hanu, kteří toto krédo celoživotně naplňovali. Byli široko daleko známi pod svými přezdívkami Balú a Dobrá víla. Jiří Řeháček po vleklé nemoci zemřel 21. května 2018 a poslední rozloučení proběhne v pondělí 28. května 2018 ve 14 hodin v městské obřadní síni v České Lípě.  

Neodmyslitelně patřili ke skautingu v severních Čechách. Celý svůj život zasvětili těm nejmenším, a to nejen junáckou výchovou a působením, ale i svým zaměstnáním. Oba vykonávali mnohá povolání, ale největší část svého života byli spolu s těmi nejmenšími. V „temných dobách“ naší společnosti např. provozovali své nádherné loutkové divadlo Sluníčko a zajížděli s ním do nejedné mateřské školky nebo základní školy. Na jejich pimprlata se těšila nejen každá malá holčička, ale i ten největší rošťák. Málokdo z nás starších, z Čech i Moravy, by si těžko nevzpomněl na „strejdu Jirku, Pana pohádku nebo na tetu Hanku“. Dialogy loutek, které za ně pronášeli, měly vždy co říci všem malým a menším divákům. Podle vzoru obrozeneckých loutkářů přinášeli svým divákům nová, aktuální a potřebná poselství.

O Řeháčkových lze bez nadsázky říci, že naplňování skautských ideálů „je součástí jejich genů“. Vždyť Balúův otec Josef byl spolu s legendárním Jiřím Wolkrem a dalšími mládenci členem prvního skautského oddílu, vedeného profesorem A. B. Svojsíkem, věčným symbolem začátků československého skautingu. Josef dostal v roce 1970 z rukou tehdejšího náčelníka Rudolfa Plajnera-Táty vyznamenání Skautská láska, stejně tak vzápětí i Balú. Nelze se proto divit, že nejen oba synové Balúa a Dobré víly, Jiří (Bílý Riki) a Jan (Velký Aka), ale i vnoučata Majda, Ondra i Jirka jsou činnými skauty. Nelze se ani divit tomu, že mimoňští oldskauti Jiří a Hanka si vychovali junácké spolupracovníky a nástupce i mimo svou rodinu.

Balúa a Dobrou vílu můžeme snadno najít i v Pyramidě nositelů Březového lístku. Jiří Řeháček-Balú (6) si vydobyl postavení nepřehlédnutelného a výsostně významného šiřitele oceňování dětí a mládeže foglarovským Žlutým kvítkem a rovněž, včetně dospělých, Březovým lístkem. Díky tomu se kolonky naší Desky cti pravidelně plní záznamy o nových uděleních, inspirovaných či podporovaných Balúem. Tato ocenění jsou udělována nejen oprávněně za příkladnou práci s dětmi a pro děti a dospívající, ale také při úměrně slavnostních příležitostech. Je možno se o nich dočíst nejen v místních periodikách, ale i na webu Březový lístek. Balú ochotně přispěl do rubrik Vzory diplomů a Ze života, opravdu příkladně propaguje junáctví a Březový lístek, inicioval nová vydání potřebných metodických příruček. Jeho jméno se často objevovalo i pod rozhlasovým poděkováním za obětavou a nezištnou práci pro ostatní…

(JIŘÍ ŘEHÁČEK – MIMOŇSKÝ BALÚ  26. března 1934 – 21. května 2018)

 Zdroj: Rudolf Kašpar – Pegas, www.brezovylistek.cz

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky