Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Opět krásná pískovcová socha Panny Marie Bozkovské je znovu ozdobou Horské Kamenice

Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 31. 07. 2014 08:17

Sdílet článek

(Zpráva města Železný Brod) - Připomenutí, zmapování drobných památek lidové architektury a „jejich vrácení do života“ je snahou mnoha měst a obcí.  K takovým městům patří i Železný Brod.

Mnozí jistě zaznamenali probíhající proměnu fasády kostela sv. Jakuba Většího v Železném Brodě nebo vysvěcení vyhlídkového a poutního místa v Jirkově. V srpnu proběhne posvěcení sochy Panny Marie Bozkovské v Horské Kamenici.

Socha Panny Marie Bozkovské bude posvěcena při mši svaté v pátek 15. srpna 2014 v 17.30 hodin na slavnosti Nanebevzetí Panny Marie. V 15.30 hodin je naplánován odchod na pěší pouť od kostela sv. Jakuba Většího v Železném Brodě, nebo jede linkový autobus z Malého náměstí v 16.55 hodin (v Horské Kamenici je v 17.10 hodin).

Socha z počátku 19. století, kterou najdete při silnici k Jesennému mezi dvěma vzrostlými kaštany, byla postavena při staré poutní cestě do Bozkova. Je pravděpodobně dílem Františka Prokopa ze Semil. V roce 1877 byla obnovena Františkem Švitorkou z Horské Kamenice. Na soše můžete obdivovat i velice hezký detail – do detailů vypracované nožičky, které má Ježíšek pod sukýnkou.

André Jakubička, starosta města dodává: „Udržované drobné památky lidového stavitelství jako kapličky, kamenné kříže, boží muka, sochy, stejně jako ty velké historické památky jsou vizitkou každého města a obce. Problém je samozřejmě s financováním oprav, sháněním dotací a možná i s prioritami vedení jednotlivých měst a obcí. Železný Brod patří k městům, jimž záleží na odkazu předků. Snažíme se ze všech sil rekonstrukce památek dotovat i z městského rozpočtu.“

Na obnovu sochy byl poskytnut příspěvek z programu Ministerstva kultury ČR Podpora kulturních památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností ve výši 74 000 korun a příspěvek z rozpočtu Města Železný Brod ve výši 8.800 Kč. Získané dotační prostředky tak pokryly obci veškeré náklady na celý restaurátorský zásah. Restaurátorské práce provedl Akademický sochař Petr Roztočil z Malé Skály. Restaurování sochy probíhalo od srpna do prosince 2013. Socha byla navrácena s ohledem na klimatické podmínky v květnu letošního roku.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky