Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Opět vypuknou Dny geografických informačních systémů GIS 2009

  • 04. 11. 2009 16:08

Sdílet článek

Pod záštitou hejtmana LK Stanislava Eichlera se letos 10. až 12. listopadu od 10 hodin v Krajské vědecké knihovně uskuteční Dny geografických informačních systémů – v hlavním přednáškovém sále KVK v Liberci.

Slavnostního zahájení se vedle hejtmana zúčastní doc. RNDr. Miroslav Brzezina, CSc., děkan Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické Technické univerzity v Liberci, plk. Josef Zajíček, ředitel Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje, Irena Přádná, ředitelka Gymnázia F. X. Šaldy v Liberci, Zdeněk Venera, Ph.D., ředitel České geologické službyPetr Seidl, CSc., ředitel společnosti ArcData Praha, Blanka Konvalinková, ředitelka Krajské vědecké knihovny v Liberci a další.

Součástí slavnostního zahájení bude také předávání cen vítězům výtvarné soutěže Zeměplocha.

 

Stručně o GIS DAY

Dny geografických informačních systémů se v Liberci konají od roku 2000. Liberecký kraj se k této kampani připojil již po páté. Jedná se o významnou příležitost k propagaci tohoto moderního multidisciplinárního oboru zpracování geografických dat.

Dny GIS Liberec 2009 probíhají opětovně jako v minulém roce po dobu tří dnů v prostorách Krajské vědecké knihovny v Liberci (10. – 12. listopadu 2009). Na jejich organizaci se podílí Liberecký kraj, Technická univerzita v Liberci, Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje, Gymnázium F. X. Šaldy v Liberci, Česká geologická služba a také Dětská televize Liberec, Junák - svaz skautů a skautek ČR, Liberecký kraj a Základní škola Sadská.

V dopoledních hodinách je program vždy věnován žákům ze základních a středních škol, v odpoledních hodinách pak široké veřejnosti. Žáci jsou s GIS seznamováni prostřednictvím základní prezentace a následně na stanovištích, na nichž si mohou vyzkoušet praktické aplikace – mapové úlohy Libereckého kraje, práci s Google Maps, mapovou honičku - vyhledávání místa mimořádné krizové situace na základě slovního popisu simulujícího tísňové volání do integrovaného záchranného systému, aplikaci Geohru. Žáci si také mohou vyzkoušet interaktivní tabuli či televizní vysílání prostřednictvím redakce Dětské televize Liberec. V odpoledních hodinách je pro širokou veřejnost připravena prezentace Google a mapy, workshop „GIS pro každého“.

Od 7. listopadu do 26. listopadu v prostorách knihovny probíhá doprovodná výstava plakátů – výstupů GIS.

V pátek 13. listopadu 2009 se na Technické univerzitě v Liberci uskuteční GeoCUP, dovednostní soutěž pro studenty vysokých škol. Doprovodně k Dnům GIS probíhala výtvarná soutěž Zeměplocha, soutěž Enviklešky – geocachingová soutěž s hledáním míst dle souřadnic GPS a soutěž ve tvorbě geoher Toulky po mapách.

 

 

Program Dnů GIS Liberec 2009

ÚT       9:00 – 14:00    prezentace pro školy

16:00 – 18:00 "Google & mapy"

(Mgr. Jaroslav Bengl, Vývojové centrum Google, Curych)

ST       9:00 – 14:00    prezentace pro školy

16:00 – 18.00 workshop "GIS pro každého"

(Mgr. Jiří Šmída, PhD., Technická univerzita Liberec,

Leoš Křeček, Krajský úřad Libereckého kraje)

ČT       9:00 – 14:00    prezentace pro školy

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky