Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Osmý ročník Týdne náhradního rodičovství v Libereckém kraji se spojí s oslavou Mezinárodního dne rodiny 

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 29. 04. 2024 16:09
  • Sociální

Sdílet článek

Již osmý ročník Týdne náhradního rodičovství se v Libereckém kraji koná od 13. do 19. května. Pořádá jej Krajský úřad Libereckého kraje spolu s neziskovými organizacemi, které se v kraji věnují tematice pěstounství. Pro veřejnost jsou připraveny volně přístupné akce, jako jsou zahradní slavnost, kontaktní kampaně v České Lípě či druhý ročník akce Krajský den rodiny. Záštitu nad 8. ročníkem převzal hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

„Týden náhradního rodičovství nabízí všem jedinečnou možnosti získat co nejvíce informací o tomto tématu. V současné době je v Libereckém kraji kolem 140 dětí, pro které se aktivně vyhledávají náhradní rodiny. Počet náhradních rodičů je však znatelně nižší. S cílem zvýšit jejich počet a zlepšit povědomí veřejnosti o náhradním rodičovství připravují Krajský úřad Libereckého kraje a neziskové organizace od roku 2015 kampaň s názvem MÍT DOMOV A RODINU „Samozřejmost, nebo vzácnost?“. Jednou z pravidelných aktivit této kampaně je od roku 2017 konání Týdne náhradního rodičovství. Poslední dva roky je Týden náhradního rodičovství spojen s oslavou Mezinárodního dne rodiny, který celosvětově připadá na 15. května,“ uvedl Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort sociálních věcí.  

V pondělí 13. května uspořádá Rodinné centrum Maják v Tanvaldu Open Day, tedy den otevřených dveří pro zájemce o náhradní rodičovství, a dále také zahradní slavnost, na které nebudou chybět grilování a hry pro rodiny.

V úterý 14. května uspořádá doprovázející organizace Centrum DAR v Turnově povídání o náhradním rodičovství s výtvarnými dílnami pro děti pod názvem Děti patří do rodiny. Stejnojmenná akce se uskuteční i v Semilech o dva dny později – ve čtvrtek 16. května.

V Novém Boru chystá organizace Rodina v centru 16. května akci s promítáním dílu dokumentárního cyklu Plné hnízdo z Libereckého kraje, ve kterém vystupuje rodina Jiroutových. Součástí besedy bude i krátká prezentace a diskuse s Ester Jiroutovou a klíčovými pracovnicemi Rodiny v centru.

Celý Týden náhradního rodičovství završí druhý ročník akce Krajský den rodiny, která se bude konat v sobotu 18. května od 15:00 do 17:30 hodin na nádvoří Liebiegova paláce v Liberci (U Tiskárny 81/1). Návštěvníci se mohou těšit na hudební a divadelní představení. Akce je pořádána za účelem oslavy Mezinárodního dne rodiny a také je poděkováním náhradním rodičům v Libereckém kraji, kteří poskytují dětem, jež nemohly vyrůstat ve své biologické rodině, náhradní domov a lásku.

Kompletní program Týdne náhradního rodičovství a bližší informace o kampani MÍT DOMOV A RODINU „Samozřejmost, nebo vzácnost?“ jsou k dispozici na webové stránce www.rodinalk.cz.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky