Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Otec a dcera Hrubých zavedou do Krajin úsměvů a ticha

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 02. 05. 2024 13:17
  • Kultura

Sdílet článek

Krajiny úsměvů a ticha. Tak se jmenuje květnová výstava ve vestibulu krajského úřadu. Představí díla grafika Jana Hrubého a jeho dcery Michaely Hrubé, absolventky Technické univerzity v Liberci. Vernisáž se koná 6. května v 16 hodin, výstava potrvá do 30. května. 

Úvodní slovo na vernisáži obstará básník a překladatel Ondřej Sekal, hudebního doprovodu na klavír se zhostí  herečka, zpěvačka a spisovatelka Marka Míková. Výstavu lze navštívit v pondělky a středy od 8.00 do 17.30, v úterky a čtvrtky od 8 do 16 hodin a o pátcích od 8 do 15 hodin.

Jan Hrubý

Jan Hrubý se narodil 23. 6. 1945 v líhni talentů na moravském Slovácku. Jako absolvent brněnské Střední uměleckoprůmyslové školy obor propagační grafika působil v Ostravě a nakonec zakotvil v Praze.

Publikuje v časopisech, působí jako ilustrátor a úspěšně obesílá výstavy doma i v zahraničí. Jeho osobitý styl obohatil úroveň české karikatury. Později také vystudoval Katolickou teologickou fakultu.

V letech 1993 až 2019 žil se svou ženou Agnesou (Anežkou) v Újezdu pod Troskami, kde působil jako římskokatolický duchovní ve farnosti a okolí. Zde se svou ženou jako pěstouni také vychovávali osm dětí. Od roku 2020 působil jako trvalý jáhen v Kadani. V témže roce ovdověl.  17. června 2023 (den před 3. výročím úmrtí jeho manželky) jej biskup Jan Baxant v kostele Povýšení sv. Kříže v Kadani vysvětil na kněze.

Kreslený humor publikuje od roku 1967 v mnoha novinách a časopisech: Mladý svět, Stadion, Květy, Technický magazín, Katolický týdeník, Encyklopedie českých karikaturistů a podobně.

Hrubého kresby do značné míry determinuje jeho moravský temperament, jakoby rozvážný až chladný, ale pod povrchem vroucí. Jeho výtvarné zprávy o životě jsou zdánlivě nevzrušivé, přímo idylicky klidné, nikdy však statické.  Všechno se odehrává vevnitř, kdesi v tajné jeskyni. Leží v ní klíč k hlavě i srdci, vášeň pro detail.

Michaela Hrubá

Narodila se 5. 10. 1989 v Praze. Vyrůstala na vesnici v malebném srdci Českého Ráje v Újezdě pod Troskami. Je adoptivní dcerou českého grafika, karikaturisty a ilustrátora Jana Hrubého, jehož vliv a vášeň pro umění se staly základem pro rozvoj jejího vlastního tvůrčího ducha. Už v dětství trávila čas s tátou v ateliéru, kde si nejraději osvojovala grafickou techniku linorytu. Za tyto možnosti tvořit a zkoušet nové věci vděčí nejen svému tátovi, ale i milující mamince, která byla hlavou rodiny a řídila chod početné domácnosti.

Český ráj, čistá příroda, bezpečí a klid na faře, kde vyrůstala určovalo i její další cestu. Do velkých měst se nehrnula, a tak si vybrala školu, která v těchto směrech byla ideální. Vystudovala Střední uměleckoprůmyslovou školu sklářskou v Železném Brodě pod vedením MgA. Kateřiny Krausové v oboru hutního tvarování skla.

Sklo a umělecká společnost ji naplňovala natolik, že pokračovala ve studiu na Technické univerzitě v Liberci se zaměřením na design skla a šperku.

Po úspěšném vystudování Technické univerzity v Liberci se přestěhovala do Německa. Na uměleckou tvorbu v Německu nezanevřela, naopak se díky  této zahraniční bariéře mohla více soustředit na sebe a tak ve volném čase více kreslila a malovala. Po pětiletém pobytu v Německu už chtěla být blíž ke svým rodičům, a tak se vrátila do Čech.

Životní zlom, který ovlivnil i její tvorbu, od které na nějakou dobu upustila nastal v roce 2019, když vážně onemocněla její matka, která o rok později nemoci podlehla.

Díky podpoře rodiny a svých přátel znovu získala chuť do života a s tím i spojenou touhu tvořit. Žije v současné době se svojí partnerkou v Praze a pracuje jako grafička pro výrobu reklamy a polepů vozidel. Znovu kreslit a malovat začala nedávno.

Michaela má téma hloubky ukryté i ve své tvorbě. Její inspirací je jí oceán, ryby a speciálně paryby manty. Tajemství oceánu a příroda ji fascinuje od dětství. V malbě kombinuje akryl a tuš. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky