Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Otrava metylalkoholem: v Libereckém kraji prověřeno minimálně tisíc prodejních míst lihovin

Šírová Květa

  • 15. 09. 2012 09:00

Sdílet článek

V souvislosti s otravami metylalkoholem a nařízením Ministerstva zdravotnictví ČR, které vešlo v platnost ve středu 12. 9. 2012 prověřily dozorové orgány na území Libereckého kraje minimálně tisíc prodejních míst lihovin.

„Kontroly probíhají na všech místech, kde je možné zakoupit lihoviny, a to v součinnosti s ostatními orgány jako je Policie ČR, Celní správa, Česká obchodní inspekce, Státní zemědělská a potravinářská inspekce, živnostenský úřad. Do dnešního dne se ani u jednoho z odebraných vzorků nepotvrdila přítomnost nebezpečného metylalkoholu,“ řekl ředitel KHS LK Vladimír Valenta při dnešní mimořádné tiskové konferenci, kterou svolal hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler.

Tiskové konference se zúčastnili zástupci Libereckého kraje, Krajské hygienické stanice Libereckého kraje, Krajského ředitelství Policie ČR v Liberci a Celního úřadu Liberec.

Krajská hygienická stanice žádá občany o pomoc: „Pokud mají občané podezření na prodej nebezpečných lihovin, na webových stránkách krajské hygienické stanice v sekci s názvem Metylalkohol – aktuálně, je umístěn formulář, jehož vyplněním dají podnět ke kontrole místa, kde se prodávají lihoviny,“ řekl Valenta s tím, že pracovníci dozorových orgánů pracují nepřetržitě. Operativní jednání mezirezortní pracovní skupiny v souvislosti s otravami metylalkoholem probíhá každý den na KHS LK od ustanovení skupiny dne 12. 9. 2012.

Ředitel Valenta také poděkoval zdravotníkům záchranné služby, kteří při výjezdech k podezřením na otravu metylalkoholem, bezprostředně informují dozorové orgány o možném výskytu nebezpečných lihovin, popřípadě přímo na místě zajistí vzorek požité lihoviny.  

Zástupce Policie ČR Pavel Langr informoval o nepřetržitých kontrolách míst, kde se prodávají lihoviny, které provádí policisté od vydání mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví ČR. Sdělil také, že na oficiálních webových stránkách Policejního prezidia bude dnes vyvěšen seznam názvů a vinět lihovin, u kterých byl prokázán výskyt nebezpečného metylalkoholu.

„Kontroly prodejních míst lihovin budou prováděny až do odvolání. Kontroly a zákaz prodeje se vztahují i na prodejny, které otvírají pouze o víkendech, jako jsou například stánky s občerstvením na fotbalových hřištích, stánky na společenských akcích, jarmarcích a podobně,“ doplnil Langr.

Celní úřad Liberec se orientuje na kontrolu zdanění lihovin a jejich správného označování: „Při sto kontrolách, které jsme v současné době spolu s dozorovými orgány provedli, jsme odhalili dvanáct míst prodeje lihovin, kde tato nařízení byla porušena a zabavili celkem sedmdesát litrů lihovin,“ řekl při tiskové konferenci Jiří Marek, ředitel Celního úřadu Liberec.

V pátek 14. září 2012 vyhlásilo Ministerstvo zdravotnictví ČR MIMOŘÁDNÉ OPATŘENÍ ZAKAZUJÍCÍ PROVOZOVATELŮM POTRAVINÁŘSKÝCH PODNIKŮ VČETNĚ OSOB PROVOZUJÍCÍCH STRAVOVACÍ SLUŽBY PRODÁVAT ČI JINAK NABÍZET KE SPOTŘEBĚ LIHOVINY O OBSAHU ETHANOLU OD 20 %, VČETNĚ TUZEMÁKU A KONZUMNÍHO LIHU. Toto mimořádné opatření PLATÍ AŽ DO ODVOLÁNÍ.

Ve středu 12. září 2012 vydalo Ministerstvo zdravotnictví mimořádné opatření, které se týká zákazu rozlévání a prodeje lihovin s obsahem alkoholu nad 30 objemových procent alkoholu. V této souvislosti vydal mimořádné opatření rovněž policejní prezident a s okamžitou platností rozhodl o potřebě provádění kontrol v provozovnách, kde se prodává rozlévaný alkohol.

Do opatření byla zapojena rovněž všechna krajská ředitelství Policie ČR. Hlavním úkolem policie v tomto mimořádném opatření je zkontrolovat co největší počet míst, kde se alkohol definovaný ve vládním nařízení prodává, bez ohledu na statut provozovny, a preventivně upozorňovat na platnost mimořádného opatření vydaného ministerstvem zdravotnictví a jeho dodržování.

Desítky policistů v Libereckém kraji již do současné doby zkontrolovali na pět stovek provozoven, stánků, restaurací. Kontroly pokračují a nadále budou pokračovat také o víkendu, kdy se policisté zaměří na sportovní, kulturní a společenské akce v rámci Libereckého kraje. I na těchto akcích budou preventivně kontrolovat dodržování vládního nařízení.

I nadále věnujeme této problematice zvýšenou pozornost a kromě kontrol poskytujeme také součinnost dalších složkám, které se na mimořádném opatření podílejí.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky