Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Památkám se daří v Lomnici nad Popelkou. Stala se Historickým městem Libereckého kraje

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 05. 05. 2022 13:58
  • Rozvoj

Sdílet článek

Titul Historické město Libereckého kraje se stala Lomnice nad Popelkou. Obsadila první místo v krajském kole soutěže o Cenu Programu regenerace za rok 2021. Předání ocenění se uskuteční 7. května od 17 hodin v rámci Slavnosti vína. Zástupce města obdrží šek na sto tisíc korun.

„Jsou města, která velice dbají na to, aby byl uchován odkaz předků v podobě zachovalé architektury a památek, které po přechozích generacích zůstaly. Své památkové rezervace a památkové zóny zvelebují, podporují občany v památkových obnovách. Jedním z takových měst je tradičně Lomnice nad Popelkou. Vedení města skutečně o historický odkaz pečuje, zaslouženě a opakovaně je adeptem na zisk Ceny Programu regenerace,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Program regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón je dotačním titulem Ministerstva kultury České republiky určeným k obnově kulturních památek nacházejících se v nejcennějších částech historických měst.

Na dotaci dosáhnout a do soutěže se zapojit mohou města, která mají zpracovaný vlastní program na obnovu památkových rezervací a zón a společně s vlastníkem se na ní finančně spolupodílí. Členy pracovních komisí programu regenerace některých měst jsou i zástupci odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu Krajského úřadu Libereckého kraje.

O výsledcích soutěže rozhoduje odborná komise. Ta při hodnocení věnuje pozornost například kulturním památkám, jejich stavu, nákladům vynaloženým na jejich obnovu, ale i na úklid v památkových zónách a rezervacích, zpřístupnění památek a podobně.

Lomnice nad Popelkou zvítězila v krajském kole této soutěže i v letech 2015 a 2018. Minulý rok se stala Historickým městem Libereckého kraje Dubá, jež letos obsadila druhou příčku.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky