Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Papírový festival v Rychnově se blíží, přihlásit se lze do konce června

23. 05. 2019

Papír v umění – takové je poselství čtvrtého ročníku akce nazvané ART papier Festival 2019, jež se bude konat na přelomu srpna a září v Rychnově u Jablonce nad Nisou. Navazuje na činnosti obecně prospěšné společnosti BEZMEZER v oblasti kultury a výtvarného umění, které pořádá v Rychnově a v Liberci pod názvem Particoloured ART od roku 2014.

„Jde o další příležitost, kdy si mohou lidé vyzkoušet, jak šikovné mají ruce a zda jsou schopni ztvárnit své fantazie do reálné podoby. Tentokrát při práci s papírem či malířskými barvami,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje, jež nad projektem Particoloured ART převzala záštitu..

Festival svojí programovou náplní propaguje a popularizuje výtvarné kořeny této oblasti libereckého kraje – právě v Rychnově od roku 1780 fungovala manufaktura na výrobu dóz z tvrzeného papíru. V roce 1830 tu byla založena malířská škola, která dala základ všem uměleckým průmyslovým školám v kraji a získala světový věhlas.

Hlavních doprovodných workshopů festivalu, vedených profesionály i samouky, je hned několik. Workshop 3D papier TH a papier mache pod vedením Zdeňky Svobodové a Lucie Slaninové se bude zabývat torbou papírových předmětů, objektů a skulptur ve spojení s ostatními materiály – kamenem, kovem, hlínou, sklem, plasty a dalšími.

Divadelní workshop pod vedením Aleny Štěpánové je zaměřen na výrobu papírových masek a základy práce s expresivní maskou, dále na osvojení základních principů a technik pohybového a improvizačního divadla ve spojení s daným tématem festivalu.

Účastníci malířského workshopu pod vedením Patrika Rutkovského se budou po dva týdny zabývat malováním temperou včetně její nepříliš častou kombinací s jinými technikami. Samozřejmostí bude experimentování s formátem a přiblížení správné volby formátu pro konkrétní obraz. Dále zkoušení metodiky od lazurního používání barev až po plastické nanášení. Vše bude rozdělené do jednotlivých cvičení, zaměřených převážně na malování zátiší.

„Na akci srdečně zveme všechny potenciální zájemce bez věkových nebo sociálních rozdílů včetně zdravotně znevýhodněných spoluobčanů, kteří hledají ve svých životech způsob, jak obohatit svůj život prostřednictvím projevení schopnosti vlastní kreativity,“ řekla Zdeňka Svobodová, ředitelka BEZMEZER, o.p.s..

Máte zájem se účastnit a vytvořit na festivalu vlastní papírový ART na dané téma? Neváhejte se do 30. června 2019 přihlásit. Bližší informace jsou na webu www.bezmezer.cz/art-papier-festival.

Jan Mikulička
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 324
Mobil: 777 366 889