Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Péče o aleje na Frýdlantsku vstupuje do další fáze. Dočkají se u Černous i Jindřichovic

17. 08. 2020

Aleje podél komunikací nejen na Frýdlantsku tvoří hodnotné krajinné prvky, které samozřejmě zasluhují naši péči. Proto i letos na podzim bude zahájena již několikátá etapa ošetření alejí , konkrétně v oblasti obcí Černousy, Višňová, Bulovka, Ludvíkov pod Smrkem, Jindřichovice pod Smrkem, Nové Město pod Smrkem, Oldřichov v Hájích, Větrov, Kunratice a Frýdlant.

Tyto úseky vybrala Agentura regionálního rozvoje spol. s r.o. (ARR) již v roce 2016. Jednotlivé projektové dokumentace na vybrané úseky včetně úspěšných žádostí o dotaci v Operačním programu životního prostředí (OPŽP) rovněž zpracovala ARR společně s Krajskou správou silnic LK, dofinancování zajistil Liberecký kraj.

Celkem se v této etapě jedná o zásahy do zeleně na bezmála 39 kilometrech silnic, v rámci kterých bude ošetřeno 798 stromů a nově vysázeno celkem 717 ovocných a jiných vzrostlých stromů. Hotovo by mělo být do konce tohoto roku. Na vše se nám opět podařilo získat dotace z OPŽP, držíme si tak i nadále 100% úspěšnost“ zpřesňuje jednatel ARR Petr Dobrovský.

Jsem rád, že se daří naplňovat naše závazky obnovy a péče o aleje. Na Frýdlantsku jsme plánovali vysadit na 1.500 stromů, a to se povedlo,“ hodnotí aktivity hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

„Péče o zeleň lemující silnice je důležitá samozřejmě plošně na území celého kraje. Proto máme vytipovány další oblasti napříč regionem – například Novoborsko, Českodubsko nebo Rychnovsko,“ doplňuje radní pro dopravu, investice a veřejné zakázky Jan Sviták.

Na Frýdlantsku bylo v posledních letech jen v 35 dílčích projektech celkem ošetřeno 2.500 stromů a nově vysázeno více než 1.600 stromů.

ARR s. r.o. je krajskou společností, která má za úkol odborně zpracovávat a dále rozvíjet krajské záměry a projekty v oblasti rozvoje regionu, pomoci místním podnikatelům a občanům kraje. www.arr-nisa.cz

Jan Mikulička
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324