Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Peníze z vyšších daňových příjmů loňského roku půjdou v sociálním resortu jen na opravdu nejnutnější investice

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 04. 03. 2016 11:38
  • Ekonomika

Sdílet článek

Rovných deset milionů poputuje v letošním roce do resortu sociálních věcí nad rámec rozpočtu Libereckého kraje schváleného začátkem tohoto roku. A to díky vyšší tvorbě daňových příjmů za rok 2015, kdy kraji přišlo více, než předpokládal rozpočet. Použití finančních prostředků již schválilo Zastupitelstvo Libereckého kraje, a to na svém únorovém zasedání.

„Největší část, tři miliony z celkových deseti, spolkne dofinancování přístavby lůžkového a evakuačního výtahu Domova důchodců v Rokytnici nad Jizerou, jejíž náklady činí celkově osm milionů. Dva miliony potřebují v Domově důchodců ve Sloupu v Čechách na rekonstrukci kuchyně, a stejnou částku pak českodubský domov důchodců na nutnou výměnu oken hlavní budovy,“ vypočítává Lenka Kadlecová, náměstkyně hejtmana Libereckého kraje pro sociální věci.

Zařízení pro seniory ve Sloupu v Čechách se dočká ještě osmi set tisíc na obnovu zařízení zrekonstruované kuchyně a také prádelny. Dohromady dva miliony a dvě stě tisíc půjde do libereckého Jedličkova ústavu, a to na sanaci a podřezávku části jedné z budov, a dále na rekonstrukci sociálního zázemí v Centru denních služeb. Do výčtu se ještě, z hlediska priority, vešel vratislavický domov pro seniory, kde potřebují půl milionu na přípravné práce spojené s nutnou rekonstrukcí objektu.

„Příjem deseti milionů je pro náš resort významnou pomocí, byť bych si uměla představit ještě mnohem vyšší. Do výběru jsme zahrnuli ta v současné době nejbolavější místa, ale stejně tak po rekonstrukci volají další naše příspěvkové organizace. Například Jedličkův ústav by potřeboval dalších zhruba třináct a půl milionů na rekonstrukci podkroví pavilonu B a na vybudování evakuačního výtahu pro osoby s těžkým zdravotním postižením v budově F. Vratislavický domov pro seniory potřebuje na nutnou rekonstrukci objektů patnáct milionů, čtyřicet dva miliony si vyžádá výstavba nových pavilónů pro těžce zdravotně postižené a autistické děti z Domova Raspenava, dva a půl milionů je potřeba na výměnu oken v Domově důchodců ve Sloupu v Čechách, půl milionu na výměnu oken v poradně pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy v České Lípě. Další miliony budeme potřebovat na spolufinancování transformací pobytových služeb tří našich příspěvkových organizací. A to je jen namátkový výčet,“ dodává Lenka Kadlecová.

Podle ekonomického náměstka hejtmana Marka Pietera budou, stejně jako u ostatních rezortů, podpořeny jen ty akce, které jsou již projekčně a administrativně připravené a dají se realizovat v letošním roce. „Chceme, aby finanční prostředky byly efektivně využity a netvořily pouze rezervu na záměry, jejichž zahájení se předpokládá až za několik let a peníze by tak ležely na účtu Libereckého kraje bez pohybu. Věřím, že i toto navýšení z 9,5 mil. Kč na 19,5 mil. Kč v kapitálových výdajích bude motivovat ředitele k vyšší aktivitě v přípravě nových investičních záměrů,“ říká náměstek Pieter. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky