Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Pestrý program pro školy v rámci EYOWF 2011 chce rozhýbat mládež nejen v Libereckém kraji

Mgr. Langer Jiří

  • 12. 05. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:8038|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Liberecký kraj a organizační výbor 10. Zimního evropského olympijského festivalu mládeže (EYOWF) 2011 iniciovaly unikátní výzkum mezi mládeží. Ve dvanácti středních školách v devíti největších městech libereckého regionu ho provedla společnost Factum Invenio a podílelo se na něm 777 respondentů. Studenti odpovídali na otázky ze čtyř tematických okruhů - vztah ke sportu a pohybu, kvalita tělesné výuky ve školách, podmínky ke sportu a vybavení sportovišť, oblíbené volnočasové aktivity a životní styl.

Výsledky prezentovali na dnešní tiskové konferenci v sídle Libereckého kraje ředitel Factum Invenio Jan Herzmann, náměstek hejtmana LK pro školství Radek Cikl, výkonná ředitelka EYOWF Kateřina Nyčová a ředitel SUPŠ v Jablonci n. N. Jiří Dostál.

Tento reprezentantivní výzkum se uskutečnil v Libereckém kraji v průběhu letošního ledna a února. Tazateli byli studenti z gymnázií, středních průmyslových i uměleckých škol, vyšších odborných škol a obchodní akademie ve věku 15 – 20 let. Cílem bylo na základě výsledků výzkumu nejen připravit doprovodný program pro mládež v rámci festivalu a využít ho při tvorbě marketingového plánu festivalu, ale také získat poznatky, které resort školství Libereckého kraje využije ve své činnosti.

„Už když Liberecký kraj získal pořadatelství zimního festivalu v roce 2011, deklarovali jsme, že zdaleka nepůjde pouze o sportovní  záležitost, ale také o významnou společenskou a kulturní událost. Tento výzkum jsme podpořili ze dvou důvodů. První:  abychom získali maximum informací a podkladů o tom, jaké jsou vůbec volnočasové aktivity - a zejména vztah mladé generace v regionu ke sportu, zda k němu má dostatečné podmínky, a jaké by byly nejvhodnější formy pro její aktivní podporu a zapojení do průběhu festivalu. Druhý: kraj chce využít konkrétní závěry v resortu školství při zkvalitňování výuky, stejně jako při zlepšování zázemí pro pohybové aktivity mládeže a rekreační sport,“ vysvětluje Radek Cikl, náměstek hejtmana pro školství důvody, proč Liberecký kraj podpořil tento výzkum.

Soutěže, informace i vzdělávání

Skupinu 777 respondentů tvořilo 340 chlapců a 434 dívek – tři účastníci své pohlaví neuvedli. Věková struktura tazatelů byla následující: 15 let/292 studentů, 16 let/139, 17 let/133, 18 let/112, 19-20 let/100. Nejvíce studentů přitom bylo z I. ročníku (284), ze III. (162), ze II. (194) a ze IV. (137).

 

„Výzkumy týkající se volného času a hodnot dětí provádí také například Národní institut dětí a mládeže. Tyto výzkumy jsou však celorepublikové nebo specifické, nikoliv zaměřené na mládež v jednom kraji. V tomto směru je tedy výzkum zadaný Libereckým krajem a organizačním výborem EYOWF 2011 unikátní,“ uvádí Jan Herzmann, generální ředitel společnosti Factum Invenio.

Organizační výbor EYOWF 2011 využije výsledků výzkumu k podpoře speciálních doprovodných projektů, které připravuje v souvislosti s propagací a prezentací festivalu. Jednu z hlavních aktivit představuje program pro školy, který se zaměří nejen na žáky a studenty v Libereckém kraji, ale i v dalších místech České republiky a bude plnit funkci soutěžní, informační i vzdělávací.

„Jeho cílem je především populární a soutěživou formou seznámit mladé lidi s festivalem, jeho historií i atmosférou, která se nese ve znamení tradičních olympijských hodnot. A samozřejmě – významným úkolem je motivovat mládež ke zdravému a aktivnímu životnímu stylu,“ říká Kateřina Nyčová, výkonná ředitelka organizačního výboru EYOWF 2011.

Sotva pětina studentů pravidelně sportuje

Výsledky výzkumu potvrdily nepříliš lichotivou realitu. V Libereckém kraji denně sedí u počítače 67 % mladých lidí a televizi sleduje 50 %, zatímco například sportovním aktivitám se věnuje pouze 19 %, stejně jako četbě časopisů a knih. Minimálně třikrát až pětkrát týdně se počítač stává společníkem pro 86 % mladých, televizi tak často sleduje 74 % a pro sportovní činnost se rozhodne necelá polovina – 45 %.

„Tyto závěry jsou nepochybně v mnohém alarmující a už v době, kdy jsme sestavovali celkovou koncepci 10. Zimního evropského olympijského festivalu mládeže, jsme byli připraveni na ně reagovat. Program pro školy proto vznikl jako ideální nástroj, který chce mladé lidi přivést k pohybu, představí jí sportovní aktivity v různých podobách a nabídne jí smysluplnější využití volného času. Tento program zahájíme v září letošního roku a potrvá až do února 2011. Tematicky je rozdělený do čtyř částí:  sportovní, vědomostní i zábavné, výtvarné a společensko-kulturní. V jeho průběhu se budou účastníci setkávat rovněž s našimi předními sportovci a bývalými úspěšnými olympioniky, dozvědí se mnohé o minulosti i současnosti sportu. Na vítěze krátkodobých i dlouhodobých soutěží a závodů navíc čekají zajímavé ceny,“ uvádí Kateřina Nyčová.

Skutečnost, že vztah současné generace ke sportu a pohybu je ve srovnání s obdobím před dvaceti lety jiný, potvrzují i lidé z praxe. „Obecně lze říci, že mladý člověk tyto aktivity nevyhledává. Pokud dnes někdo z mladých pravidelně sportuje, tak je to většinou jen individuálně, případně na závodní úrovni. Trávit volný čas sportovním vyžitím – to dnešní mládež opravdu nijak zvlášť nevyhledává. Výjimečně ji mohou lákat snad jen adrenalinové sporty. Přeji si, aby program pro školy v rámci zimního festivalu 2011 znamenal v tomto směru pozitivní posun,“ přidává své praktické zkušenosti Jiří Dostál, akademický sochař a ředitel Střední uměleckoprůmyslové školy a Vyšší odborné školy v Jablonci nad Nisou.

Seznam škol, které byly součástí výzkumu

Gymnázium Česká Lípa, Gymnázium Frýdlant, Gymnázium Jablonec, Gymnázium Ivana Olbrachta Semily, Gymnázium Tanvald, Gymnázium a Střední odborná škola Jilemnice, Gymnázium a Střední odborná škola pedagogická Liberec, Obchodní akademie Česká Lípa, Střední průmyslová škola textilní Liberec, Vyšší odborná škola sklářská a Střední škola Nový Bor, Střední uměleckoprůmyslová škola a Vyšší odborná škola Jablonec nad Nisou, Integrovaná střední škola Turnov.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky