Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Pilotní projekt IDOL na Českodubsku již funguje

Mgr. Langer Jiří

  • 18. 05. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:8065|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Dnes odstartoval pilotní projekt IDOL Českodubsko, který se zatím týká oblasti mezi Libercem – Turnovem – Českým Dubem. Na tomto území mohou již nyní cestující aktivně využívat integrovaného dopravního systému a cestovat pouze s jedním jízdním dokladem ve všech dopravních prostředcích. Dnes si nový systém jízdou z českého Dubu do Liberce vyzkoušel také náměstek hejtmana por dopravu Martin Sepp a ředitel Korid LK, který IDOL připravuje tři roky, Petr Prokeš.

„Máme informace, že systém od rána funguje a nejsou problémy,“ uvedl Martin Sepp.

„Teď jde hlavně o to, aby lidé pochopili, že výhody, které nový systém přináší, mohou čerpat při používán karty Opuscard,“ doplnil s tím, že informace lze získat na kontaktních místech, například v Českém Dubu v Informačním centru v budově knihovny, v propagační tramvaji, která stojí na točně na Fügnerově ulici v Liberci, a v dalších městech.

Do testovacího provozu jsou zapojeni Městské hromadné dopravy v Liberci a v Turnově, vybrané autobusové linky ČSAD Liberec a ČSAD Semily a osobní vlaky mezi Libercem a Turnovem.

Cestující si mohou zakoupit opuscard a využívat její výhody již nyní. Novou bezkontaktní čipovou kartu opuscard lze zakoupit na předprodejích v Liberci, v Turnově a od 4.5.2009 také v České Dubu. Pro pořízení karty je potřeba pouze vyplněná žádost s fotografií a částka 140,-Kč. Cestující, kteří si na kartu nahrají elektronický jízdní doklad, mají tak jedinečnou možnost začít cestovat pohodlněji a levněji.

„Bude to velmi pohodlný způsob přepravování pro všechny, kteří cestují každodenně za prací nebo si vyrazí o víkendu na výlet. Tento moderní jízdní doklad ušetří cestujícím peníze. Každý si zakoupí pouze relaci, to znamená pouze cestu mezi místy, kam cestuje. Nikoli drahý jízdní doklad s velkou územní platností,“ řekl náměstek hejtmana.

Dodal, že díky cestování s opuscard dojde také ke zrychlení odbavení cestujících. Pravidelní cestující využijí sedmidenní nebo třicetidenní výhodné jízdné a nebudou muset při nástupu do dopravního prostředku vždy zakupovat nové jízdenky.

 

Vlastníkům Liberecké městské karty stačí pouze přeprogramování karty, které lze provést v předprodeji MHD Liberec. Po té mohou kartu využívat se všemi výhodami, které nová opuscard nabízí. Do této chvíle bylo vydáno více než 63 tisíc karet s vizuálem Liberecké městské karty a 6,5 tisíce karet s vizuálem opuscard. Pro držitele nové karty je připraven pestrý benefit program, který přináší výhody, jako jsou slevy při vstupech či nákupech u obchodních partnerů, karta je akceptována jako čtenářský průkaz Krajské vědecké knihovny, slouží jako vstupní karta do liberecké radnice. Další benefity na www.benefitprogram.cz .

Jízdní doklady je možné zakoupit přímo v příměstských autobusech zapojených linek, na předprodejních místech autobusových dopravců a dále ve vybraných železničních stanicích v zájmovém území Liberec, Turnov, Rychnov u Jablonce nad Nisou.

Pro snazší představu si uveďme příklad: V Liberci v Lidových Sadech si v tramvaji pomocí opuscard zakoupíte jednotlivý lístek na MHD v ceně 16,- Kč. Tramvají jedete přímo k nádraží ČD, kde si bez prodlení zakoupíte jízdní doklad IDOL pro jednotlivou jízdu do Hodkovic nad Mohelkou v ceně 26,- Kč. Při platbě je z ceny virtuálně odečtena cena za MHD (26-16=10). Celkově tak zaplatíte za přepravu z Lidových sadů do Hodkovic nad Mohelkou částku 26,- Kč.
V rámci testovacího provozu budou moci lidé využít jak papírové jízdenky, tak i integrované jízdné přes elektronickou peněženku, výhodné sedmidenní nebo třicetidenní časové jízdné i jednotlivé jízdné v MHD Liberec. Testovací provoz bude trvat do 30. června 2009. Ostrý provoz Integrovaného dopravního systému IDOL v celém Libereckém kraji se spustí 1. července 2009.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky