Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Pivní stezka představí legendární i skryté půvaby Lužických hor. Zejména pivo

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 01. 12. 2021 13:56
  • Cestovní ruch
  • Sociální

Sdílet článek

Zvlněná krajina, která si stále střeží kouzlo neobjeveného, to jsou Lužické hory. Lákají dobrodruhy, kteří chtějí odhalit neznámé a přitahují zvídavé, kteří pátrají po historii a odkazu generací původních obyvatel. Tradičním řemeslem tohoto regionu je sklářství s více než sedmisetletou historií.

„Krásná krajina a sklářské umění jsou v Lužických horách po staletí doma. A je toho mnohem víc.  Už jenom tyto dva fenomény ale stačí jako motivace k návštěvě. I zasněžená krajina je krásná a po mrazivém výletě je právě sklárna s horkými pecemi a rozžhavenou skleněnou krásou tím správným místem k návštěvě,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Dalším tradičním řemeslem Lužických hor je pivovarnictví. Od vaření piva skoro v každé chalupě přes historická privilegia práva várečného a mechanizaci a automatizaci až po řemeslná piva malých pivovarů a jejich speciály.

Minipivovary, pivovary a podniky, kde se podává pivo z místní produkce, propojuje Pivní stezka Lužických hor. „V posledních letech jsou rodinné a malé pivovary také cílem turistů a milovníků tohoto zlatého moku. V případě Lužických hor se dá taková návštěva a ochutnávka ideálně skloubit s pěším či cyklovýletem,“ doplnila Květa Vinklátová.

Pivní stezka Lužických hor se dá projít za pár dní a je výborným dovolenkovým tipem. Jednotlivé etapy vedou po nejkrásnějších partiích hor a zavedou poutníky na proslulé turistické cíle i na místa neznámá. Jedná se o okružní cestu, takže lze začít v jednom místě a znovu se do něj vrátit. Více informací se nalézá na odkazu www.pivnistezka.cz.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky