Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Platforma pro moderní energetiku se sejde opět v květnu

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 11. 05. 2023 08:31
  • Rozvoj

Sdílet článek

Platforma ustanovená v Agentuře regionálního rozvoje ve spolupráci s Libereckým krajem rozvíjí téma moderní a udržitelné energetiky s cílem do regionu přivést nejmodernější technologie a příklady dobré praxe pilotních projektů v Česku i v zahraničí. Zároveň bedlivě sleduje legislativní novinky v této progresivně se vyvíjející oblasti.

Její účastníci se již na minulém jednání shodli na čtyřech prioritních oblastech, které je třeba v kraji přednostně řešit. Z oblasti technologií jsou to již osvědčené solární a větrné zdroje energie, monitoring a podpora výzkumu a vývoje dalších zajímavých technologií a v neposlední řadě možnosti financování projektů a otázka legislativy a právního rámce sdílené energetiky.

Právě možnosti financování energetických projektů bude jedním z bodů jednání. Konkrétně se odborníci zaměří na diskuzi týkající se možností tzv. EPC projektů (Energy Performance Contracting). Ty jsou financovány ex post z vytvořených úspor, což je v oblasti energetiky činí velmi žádaným produktem. 

Jednání platformy se kromě zástupců Libereckého kraje a statutárních Měst Liberce a Jablonce nad Nisou zúčastní i zástupci Technické univerzity v Liberci, zástupci firem a další energetičtí specialisté.

„Hledání nových cest v energetice chceme maximálně podporovat. Je to nezbytné jak pro zdravý rozvoj průmyslu a služeb v kraji, tak pro stabilitu a bezpečí občanů kraje," vysvětlil Jiří Ulvr, radní Libereckého kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

logo

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky