Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Plošná omezení kvůli koronaviru kraj nyní nechystá

18. 07. 2022

Počty nakažených nejnovější mutací Covid-19 BA.5 postupně celosvětově stoupají. Tato verze je nakažlivější, snáze proniká imunitou, nemá ovšem u zdravých lidí tak závažný průběh. V Libereckém kraji stouplo incidenční číslo (počet nově nakažených případů na každých 100.000 obyvatel za posledních 7 dní) z 23 na 63. Stále je ale po Olomouckém kraji nejnižší v České republice.  

„Liberecký kraj se zatím nechystá zavádět plošná opatření, záležet ale bude na vývoji situace," uvedl radní pro resort zdravotnictví Vladimír Richter.  "Ačkoliv počty nově nakažených stále stoupají, plošná opatření v České republice zatím neplatí ani ve zdravotnických a sociálních zařízení. Krajská hygienická stanice v Liberci ale zavedení plošných opatření do budoucna nevylučuje v souladu s celostátním doporučením či nařízením.“

Místa pro odběr vzorků na testování přítomnosti onemocnění Covid-19 zůstávají v některých páteřních nemocnicích kraje (Liberec, Semily, Jilemnice) a pak například v liberecké EUC Klinice v Klášterní ulici. Na odběr je vždy nutné objednat se předem. Objednání testu Covid-19 lze provést z odkazu na webových stránkách Libereckého kraje https://www.kraj-lbc.cz/, nebo na stránkách jednotlivých nemocnic. Odběrové místo lze dohledat na: https://testovani.uzis.cz/.
Dále testování provádí soukromé společnosti uvedené na: https://ockovani.kraj-lbc.cz/testovaci-centra.

Od 1. 5. 2022 nejsou preventivní testy hrazeny ze zdravotního pojištění. To platí pro PCR i antigenní testy. V případě Krajské nemocnice Liberec stojí PCR test pro samoplátce 853 Kč. Platba se hradí online předem. Při zrušení objednávky samoplátce uhradí 200 Kč poplatek.

Očkovat se proti covidu bude možné u některých praktických lékařů a na očkovacích místech v Krajské nemocnici Liberec, Masarykově městské nemocnici v Semilech a Jilemnici, v Nemocnici Jablonec nad Nisou a v EUC Klinice Liberec. Pokud bude zájem větší, bude prodloužena otevírací doba, popřípadě budou znovuotevřena některá další očkovací centra. „V budově Krajského úřadu Libereckého kraje v tuto chvíli nevznikne velkokapacitní očkovací centrum tak, jak tomu bylo minule. Nyní prostory původního očkovacího centra slouží jako Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině,“ doplnil radní Richter.

 

 

Anna Vašková
odborný zaměstnanec oddělení tiskového a vnějších vztahů
anna.vaskova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226308
Mobil: 739541516