Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Po stopách řemesel v kraji: kvalita z kůže vydrží po generace

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 14. 08. 2020 13:07
  • Kultura

Sdílet článek

Mezi nejstarší řemesla se řadí zpracování kůže neboli kožedělnictví. Již od nepaměti se využívala kůže zvířat k odívání, stavbě příbytků nebo k ochraně před přírodními živly. Tradice se drží dodnes a o výrobky z kůže je stále zájem.

Ve zdejším regionu se zpracováním kůže a ruční produkcí výrobků z ní zabývá řemeslník, který je nositelem titulu Mistr tradiční rukodělné výroby Libereckého kraje — Arnošt Möller. Vyrábí brašny, kabely, batohy, pouzdra, peněženky, kasírky, obaly, opasky i galanterii. Zároveň je schopen individuálně vyhovět specifickým přáním zákazníků.

„Výrobky, které vycházejí z jeho dílny, se vyznačují kvalitou materiálu i zpracování. Pokud se o ně bude majitel dobře starat, mohou sloužit nejen jemu, ale třeba i dalším generacím,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Samotná kůže je v surovém stavu nepoužitelná. Lidé proto časem objevili způsoby, jak ji zpracovat tak, aby měla lepší vlastnosti a dala se tak využít na výrobu bot nebo oděvů. Proces jejího zpracování se nazývá činění a jeho cílem je to, aby se z kůže odstranila sůl, tuk a chlupy a aby změkla.

Způsobů činění je více a informace o nich se objevují už na pergamenech z období Starého Egypta. Revoluci v tomto procesu přinesl objev Frederika Knappa, který představil možnost činění kůže pomocí sulfátu chrómu. Důležité je i takzvané uzení kůže, které slouží k tomu, aby se kůže pomalu rozkládala a uchovala si své vlastnosti.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky