Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Počet nehod zaviněných dětmi v Libereckém kraji v roce 2008 klesl

Mgr. Langer Jiří

  • 10. 02. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:7493|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Dopravní nehody dětí jsou vždy velice sledované a citlivě vnímané. Počet nehod s účastí dětí však naštěstí výrazně klesá. V roce 2008 bylo registrováno 791 dopravních nehod dětí na území celé České republiky, z tohoto počtu bylo 279 nehod zaviněno dětmi – cyklisty, a zbylých 512 dětmi – chodci. Oproti roku 2007 poklesl počet nehod zaviněných dětmi – cyklisty o 69, tj. o –19,8 % a počet nehod s účastí  dětí - chodců o 7, tj.-1,3 %.
„Na Liberecký kraj připadá z celkového počtu 791 dopravních nehod pouhých 44, tedy. 5,56 %. Při těchto nehodách nebyl v Libereckém kraji naštěstí nikdo usmrcen, ani vážně zraněn,“
uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Martin Sepp.
Z celkového počtu 44 dopravních nehod jich je nejvíce zaviněno dětmi – chodci. Ti způsobili 31 nehod, a to hlavně při přecházení mimo vyznačený přechod pro chodce (9 dětí). Zbylých 22 dětí způsobilo nehodu díky tomu, že vběhly do vozovky,  aniž by se přesvědčily o provozu. Kdybychom rozdělili těchto 31 nehod podle okresů Libereckého kraje, tak nejvíce nehod se stalo v Liberci (18 dětí). V České Lípě způsobily děti – chodci 9 nehod a s nejméně nehodami se může pyšnit Jablonec nad Nisou (2 děti) a Semily (2 děti).
Jedna z dopravních nehod se stala dne 20. 6. 2008 v Liberci v ulici Česká. Třicetiletému řidiči osobního vozidla Nissan Almera vběhl do vozovky 8letý chlapec, který přecházel bez rozhlédnutí a nebyl na přechodu pro chodce. Řidič již nedokázal včas zabrzdit. Při střetu utrpěl chlapec otřes mozku, zlomeninu klíční kosti a zhmožděniny po celém těle.
Zbylý počet dopravních nehod je způsoben dětmi – cyklisty. Celkový počet vzrostl na 13 dopravních nehod v roce 2008. Nejčastějším důvodem je, podobně jako u chodců, nepozornost. „Několik zbytečných zranění utrpěly děti díky tomu, že neměly jako cyklisté při jízdě na kole ochrannou přilbu,“ poznamenal náměstek hejtmana.
Nejvíce nepozorných cyklistů zaznamenala Česká Lípa, kde způsobily 5 dopravních nehod. V Liberci se staly 4 nehody a stejně jako u chodců má nejméně nehod Jablonec nad Nisou (2) a Semily (2).
Jednou z nehod dítěte - cyklisty je dopravní nehoda, která se stala dne 7.6.2008 v obci Osečná.. Řidiči Škody Octavie vjel do cesty 12letý cyklista, který neměl na hlavě připevněnou ochrannou přilbu. Cyklista jel rychle a v zakázaném směru z jednosměrné ulice. Řidič osobního automobilu již nedokázal srážce zabránit. Při střetu byl cyklista lehce zraněn a byl převezen leteckou záchrannou službou do nemocnice v Liberci.
"Důležitým prvkem snižování dopravní nehodovosti je dopravní výchova dětí, a to ve školách, na dětských dopravních hřištích a v rodinách. Liberecký kraj dopravní výchovu jako nástroj snižování dětské dopravní nehodovosti podporuje a zařadil ji k důležitým činnostem v oblasti zvyšování bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích,“
připomněl Martin Sepp.


Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky