Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Počet usmrcených v Libereckém kraji stoupl

Futerová Linda

  • 30. 01. 2004 00:00

Sdílet článek

[id:1577|autor:Futerová Linda|email:linda.futerova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:724 030 320|aktualizace:]

Na silnicích Libereckého kraje za rok 2003 v porovnání s rokem 2002 mírně poklesl počet dopravních nehod, avšak počet jejich obětí a rozsah škod vzrostl. Za rok 2003 se podle údajů statistiky policie stalo celkem 8 637 nehod, při nichž zahynulo 63 osob. Dalších 202 utrpělo těžká zranění, 1 289 se zranilo lehce. Hmotná škoda se odhaduje na 367 mil. Kč, což představuje částku zhruba o 30 mil. Kč vyšší než v loňském roce. Při více méně stejném počtu dopravních nehod tak zahynulo o 13 osob více než v roce 2002. Přitom stejný nárůst o 13 z 37 na 50 mrtvých při dopravních nehodách v kraji byl zaznamenán i mezi roky 2001 a 2002.

Tento negativní trend v Libereckém kraji je v rozporu s celorepublikovým vývojem, kde došlo k zastavení nárůstu počtu usmrcených při dopravních nehodách. Proto se velmi intenzivně zabýváme naplňováním opatření obsažených ve schválené koncepci BESIP Libereckého kraje.

Neočekávám skokovou změnu, ale věřím, že kombinací legislativních změn a činností kraje i dalších institucí se podaří zvrátit nepříznivý vývoj dopravní nehodovosti v Libereckém kraji. Prvními viditelnými opatřeními, se kterými by se měli řidiči na silnicích v kraji setkat, budou varovné billboardy v místech častých dopravních nehod. Dále bude zvýšená pozornost věnována vodorovnému a svislému značení na silnicích.

I přesto, že počet nehod zaviněných dětmi stagnuje, je potřeba intenzivní dopravní výchovy nezbytností. Dalším důležitým prvkem je sledování kvality přípravy řidičů v autoškolách.

Zásadní význam by však měla mít novela zákona o provozu na pozemních komunikacích, kterou připravilo ministerstvo dopravy. K jejímu znění jsme uplatnili řadu připomínek a nyní očekáváme, jaký bude výsledek jejího projednávání v poslanecké sněmovně.

 

Ing. Miroslav Mach

člen rady kraje

US-DEU

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky