Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Pochod proti diabetu uzavřeli účastníci v sídle Libereckého kraje

15. 11. 2017

Už od roku 2008 vyrážejí každý rok 14. listopadu senioři z Jablonce nad Nisou na Pochod proti diabetu. Letošní vycházku ukončila dvacítka z nich na půdě Krajského úřadu Libereckého kraje setkáním s náměstkem hejtmana LK Pavlem Svobodou. Kromě debaty o této civilizační hrozbě lidstva si členové Dia-clubu Senior také prohlédli zasedací sál Zastupitelů Libereckého kraje a vyzkoušeli hlasovací zařízení.

Trasa letošního pochodu vedla centrem Jablonce. Po návštěvě Krajského úřadu zamířili účastníci, ozdobení stužkami s nápisem Pochod proti diabetu, do Centra Vlasty Buriana, kde zhlédli jeden z prvních, ještě němých filmů Krále komiků. Na Krajském úřadě přišpendlili stužku i na klopu náměstka Pavla Svobody jako poděkování za to, že léta podporuje jejich aktivity.

„Cukrovka je sice nevyléčitelná nemoc, ale dá se s ní docela dobře žít. Ovšem musí se s ní člověk smířit. Když ji přijme, a k tomu žije střídmě a řídí se lékařskými doporučeními, nakonec se nemusí nijak zvlášť omezovat,“ zdůraznila vedoucí Dia-clubu Senior Hana Korcinová. „I tělo si na tuto nemoc časem zvykne, přizpůsobí se. Ostatně podle statistik se průměrný věk diabetiků v posledních letech prudce zvýšil, lidé se s touto nemocí dožívají mnohem vyššího věku než dřív,“ doplnila.

Pochody proti diabetu organizuje po celém světě nadace World Diabetes Foundation za podpory společnosti Novo Nordisk. Jejich cílem je upozornit veřejnost na problematiku této nemoci, a současně zdůraznit, že nejlepší prevencí proti cukrovce 2. typu je zdravá životospráva a pohyb. Současně organizátoři připravují i řadu dalších, převážně osvětových akcí. V Praze se letos uskutečnil už 14. ročník Pochodu proti diabetu. Všechny akce se obvykle konají 14. listopadu o Světovém dni diabetu.

„Cukrovka patří k nejrychleji se šířícím civilizačním chorobám současnosti. Podle posledních průzkumů ohrožuje v naší republice až třetinu obyvatel, včetně dětí. Jsem rád, že se i v našem regionu konají akce, které na hrozbu této nemoci upozorňují a ukazují, jak diabetu druhého typu předcházet,“ zdůraznil na setkání s účastníky pochodu náměstek hejtmana LK Pavel Svoboda.

Podle Mezinárodní federace pro diabetes (IDF) žije nyní na světě na 415 milionů lidí s diabetem. Organizace odhaduje, že tento počet do roku 2040 vzroste na 642 milionů. V České republice trpí některým typem diabetes podle dat z roku 2016 zhruba 927.830 obyvatel. V roce 2035 to bude každý desátý obyvatel České republiky. Nejvíc lidí přitom postihuje diabetes 2. typu, který má často souvislost s nezdravým životním stylem.

Jak uvádějí na svém webu organizátoři pochodu, jedním z cílů letošního ročníku Světového dne diabetu je získat pozornost velkého množství pacientů, kteří o své nemoci dosud nevědí, a tudíž ani nemohou být správně léčeni. V České republice se počet osob s dosud nediagnostikovaným diabetem 2. typu odhaduje na čtvrt milionu.

Datum 14. listopad nebylo pro Světový den diabetu zvoleno náhodně. V ten den se roku 1891 narodil kanadský lékař Frederick Banting, který stál spolu s kolegou Charlesem Bestem u objevu inzulinu.

Bc. Markéta Žitná (Dědková)
marketa.dedkova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324
Mobil: 739541624