Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Pod tisíciletou lípou v Kotli se sešla stovka milovníků přírody a lidové zábavy

Mgr. Langer Jiří

  • 08. 09. 2014 16:51
  • Životní prostředí

Sdílet článek

V osadě Kotel u Osečné se opět po roce, již popáté, v sobotu 6. září sešli nejen odpůrci těžby uranu, ale všichni milovníci přírody, na akci “Setkání pod tisíciletou lípou“. Sdružení Naše Podještědí ji připravilo u příležitosti 5. výročí vítězství Kotelské lípy v soutěži Strom roku v roce 2009.

Na setkání v úvodu promluvil jeden ze zakladatelů tradice, předseda sdružení a zároveň náměstek hejtmana LK pro životní prostředí a zemědělství Josef Jadrný, který posluchače seznámil se současným stavem projednávání možné, zatím ale velmi nepravděpodobné, těžby uranu na Českodubsku.

Dana Jadrná poté připomněla významné pětileté výročí vítězství Kotelské lípy - tehdy získala přes 11 tisíc hlasů. Jen pro zajímavost – je dutá a při jedné akci se do dutiny vešlo 23 dětí!

„Jsme rádi, že nyní již jsou v Libereckém kraji dva Stromy roku – vloni získal prvenství Dub ochránce ve Višňové – Vísce,“ prozradila stovce diváků.

Sdružení Naše Podještědí připravilo pod lípy bohatý kulturní program. Vystoupily Podještědský folklorní soubor Horačky, Divadelní Soubor Vojan z Českého Dubu a pěvecký sbor Canzonetta z Osečné. Novinkou byla prodejní výstava klientů Jedličkova ústavu v Liberci, kteří díky vstřícnosti návštěvníků vyprodali téměř celý přivezený „sklad“.

„Děkuji všem přítomným, že nákupem výrobků Jedličkova ústavu významně podpořili jeho činnost. Ve spolupráci s ústavem chceme i na dalších akcích pokračovat,“ zdůraznil Josef Jadrný.

 

Tisíciletá lípa v Kotli, vítěz soutěže Strom roku 2009

DRUH lípa velkolistá (Tilia platyphyllos) * ODHADOVANÉ STÁŘÍ 870 až 950 let * VÝŠKA STROMU 25 metrů * OBVOD KMENE VE VÝŠCE 140CM NAD ZEMÍ 9,7m * LOKALITA osada Kotel u obce Osečná * GPS SOUŘADNICE 50°  41′   7.556″ N, 14°  56′  52.567″ E

Malou vísku Kotel proslavily především „tisícileté“ lípy velkolisté, které jsou pravděpodobně nejmohutnějšími a nejproslulejšími stromy severních Čech. Starší Lípa je unikátní v tom, že uvnitř je dutá, přičemž její vnitřní stěny jsou porostlé kůrou, což je velmi neobvyklé. Stromy obdobného věku často bývají spíše již jen torzem, tento vykazuje obrovskou vitalitu a má nádherný, dokonalý tvar. Středem dutého prostoru vede další kmen, takže to uvnitř vypadá jako kruhová katedrála se sloupem ve svém středu. Je to velmi působivé a rozhodně stojí za návštěvu! Do jejího nitra se vejde 9 dospělých lidí, nebo cca 23 dětí. Aby bylo Lípu možné “obejmout”, je k tomu zapotřebí 9 dospělých lidí. Lípa na první pohled vypadá jako srostlý trojkmen, avšak tři mohutné větve koruny patří jedinému stromu.
Hrušková a Turek (2003) uvádí, že se pravděpodobně jedná o nejmohutnější jednokmennou lípu v naší republice.

PŘÍBĚH STROMU:
Rok 1352 - poprvé písemně zmiňována osada Osečná a Kotel v souvislosti s nedalekým hradem Děvínem – mladá lipka už 100 let zapouští své kořeny
Rok 1444 - osada zcela zničena během husitského nájezdu - husité projíždějí krajinou a odpočívají po bitvě ve stínu lípy
Rok 1565 - postaven  pozdně gotický kostel sv. Víta - lípa slyší vyzvánět zvony z nové kostelní věže
Rok 1576 - povýšil císař Rudolf II. Osečnou na město
Rok 1680 - Osečnou a Kotel napadli náchodští a čáslavští sedláci, jejich povstání proti robotě však bylo potlačeno vojskem hraběte Haranta - lípa vidí mrtvé sedláky na polích
Rok 1713 - ve městě žije 43 měšťanů, 2 malorolníci a 48 domkařů - lípa mezi nimi zatím nemá žádné obdivovatele, ani ochránce
Rok 1890 -  v Osečné je farnost sv. Víta, četnická stanice, pětitřídní škola, záložna, tři mlýny, výrobna bačkor a pantoflí a tkalcovna, konají se v ní pravidelné výroční trhy. Ve městě žije na začátku 20. století 11 Čechů a 828 Němců.
Rok 1945 - po skončení druhé světové války byly němečtí obyvatelé vysídleni - lípa je viděla odcházet.
80. léta 20. století - strom je stažen ocelovými obručemi a řetězy, které zajišťují její stabilitu.
Rok 2001 - bylo provedeno ošetření stromu a následné stažení koruny silonovými lany
Rok 2002 - lípa velkolistá je nominována obcí Osečná do soutěže Strom roku - dostává se do finále
Rok 2008 - Ministerstvo životního prostředí v Liberci i přes protesty obcí a občanů vyhlašuje tzv. chráněné ložiskové území Kotel-Osečná, zde se má v budoucnu těžit uran - lípa se nachází jen 200 metrů od předpokládaného vstupu do dolů.
Rok 2009 - lípa je o.s. Naše Podještědí nominovaná na titul STROM ROKU 2009, dostala se mezi 12 finalistů a 22. 10. 2009 se stala VÍTĚZNÝM STROMEM ROKU 2009

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky