Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Podhůří Krkonoš láká na roubenky, sklárnu, pivní lázně i duté perle

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 16. 06. 2022 11:05
  • Cestovní ruch
  • Rozvoj

Sdílet článek

Města, vesnice, výhledy na vrcholky hor a pod nimi svěže zelená pole a kvetoucí krajina. Vrcholky nejvyšších českých hor, Krkonoš, jsou turisty velmi oblíbené. Mnoho zajímavého lze ale spatřit a zažít i v jejich podhůří.

„Ne všichni jsou nadšenci do vysokohorských túr. V případě Krkonoš toho nabízí podhůří opravdu mnoho. Od lidové architektury přes přírodní krásy, po výtvarné umění, sklářství a unikátní výrobu perličkových vánočních ozdob. Je zkrátka za čím se tu vydat a co obdivovat,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Na jaře se lze vydat za bílými bledulemi, kterým se zde velmi daří a jsou jedním z prvních tipů na výlet. Nejlepší místem, kam se vypravit, je Sklenářovické údolí, kam vede žlutá trasa z Mladých Buků. Bledule však nejsou z jarních květin jediné, které je možno v oblasti Krkonoš spatřit. S příchodem jara se objeví také lýkovec, blatouchy, jaterníky modré nebo bílé.

Malebné město, se zámkem s expozicemi Krkonošského muzea – to je Jilemnice. Lze tu navštívit i Zvědavou uličku s typickými roubenými chalupami nebo Kavánovu galerii s 90 obrazy tohoto českého krajináře. Městem provádí naučná stezka Jilemnice známá neznámá, která ukáže nejzajímavější místa a nabídne výhledy na Krkonoše i jejich podhůří.

Na výlety láká také Harrachov, horské městečko a se sklárnou a pivovarem. Během návštěvy sklárny je možno nahlédnout do tajů tohoto řemesla a vyzkoušet, jaké to je být sklářem. Žízeň uhasí místní pivo a odpočinek  poskytnou pivní lázně.

V Rokytnici nad Jizerou čeká nenáročný okruh, který lze obejít pěšky nebo projet na kolech. Má dvanáct zastavení a přiblíží historii, přírodní i kulturní zajímavosti tohoto města. Za návštěvu jistě stojí i Janatův mlýn, který je jedinečnou památkou lidové architektury. V nedalekém Františkově mají muzeum a galerii Starý Kravín s expozicí ukazující nelehký život horalů za dávných časů.

Řemeslu je zasvěcená Poniklá, v níže se podařilo firmě Rautis zachovat unikátní technologii foukaných dutých perlí ze skleněných trubic. Jde o tradiční řemeslo, které se díky svému jedinečnému procesu dostalo v roce 2020 na prestižní seznam světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO. K vidění je výrobní proces, stříbření, malování, řezání i navlékaní perliček. Kdo chce, může si tuto ruční práci vyzkoušet a odnést si i suvenýr domů.

Z Krkonoš je to jen několik tipů, jak strávit jarní dny. Více informací se nalézá na sociálních sítích REGION LIBEREC,  Krkonoše a na webu www.krkonose.eu.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky