Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Podle nového zákona musí s komplikovanými operacemi dětí souhlasit oba rodiče

30. 03. 2012

 

Zákon o zdravotních službách, který začne platit od 1. dubna, může zkomplikovat léčbu dětí. Podle nové právní úpravy musí se zákroky, které mohou podstatným způsobem negativně ovlivnit další zdravotní stav pacienta nebo kvalitu jeho života, souhlasit oba rodiče. To může být problém například ve chvíli, kdy jeden z rodičů žije v zahraničí. Souhlas bude muset dát třeba i ten rodič, který se od narození o svého potomka vůbec nezajímal. Zákon sice nevyžaduje přítomnost obou rodičů v ordinaci, jeden z rodičů může zastoupit druhého na základě plné moci. Ani to však tento problém nikterak neřeší.

 „Krajská nemocnice Liberec se proto předem omlouvá rodičům za možné komplikace, které tento nový zákon s sebou přinese.Nemocnice již připravila formulář (Plná moc) a bude se snažit maximálně rodičům pomoci. Nechceme odkládat již naplánované výkony. Zákon však sebou přináší značnou zátěž, a to pro obě strany, s čím musejí rodiče počítat,“ řekl lékařský ředitel Krajské nemocnice Liberec, a. s., MUDr. Jan Mečl. Formulář si rodiče budou moci vytisknout přímo z nemocničního webu.

Pokud se rodiče neshodnou, zda zákrok provést, má lékař podle zákona povinnost do čtyřiadvaceti hodin informovat soud, který určí dítěti opatrovníka, jenž bude jednat jeho jménem a rozhodne o zákroku. U akutních život zachraňujících výkonů stále platí, že zodpovědnost nese lékař.

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302
Mobil: 739 541 588