Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Podnikatelé z Libereckého kraje mají zájem proniknout na ruský trh

Mgr. Matoušová Barbora

  • 25. 02. 2008 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

[id:6173|autor:Mgr. Matoušová Barbora|email:barbora.matousova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 327|mobil:|aktualizace:]

S možnostmi vstupu na ruský trh seznámili podnikatele z Libereckého kraje ve čtvrtek 21.února ruští delegáti z Orenburské oblasti na schůzce v krajském sídle, která byla součástí jejich třídenní návštěvy regionu. V sídle kraje delegaci přivítal hejtman Petr Skokan a člen rady kraje Vít Příkaský. „Tato návštěva navazuje na naše loňské setkání, kdy jsme byli vřele přijati v Orenburské oblasti. Už tehdy jsme sondovali, jaké jsou možnosti spolupráci české a ruské podnikatelské sféry, proto jsme při této příležitosti zařídili seznámení ruské delegace s českými podnikateli,“ vysvětlil radní.

 

Setkání se zúčastnili malí a střední podnikatelé kraje. „Orenburská oblast je obrovská, nabízí velké možnosti pro podnikání. Řada českých firem tam dokonce již působí. Naše pozvání přijaly hlavně firmy, které plánují aktivity v Rusku,“ upřesnil hejtman Petr Skokan. Ruskou stranu na setkání prezentovali V. A. Docenko, náměstek předsedy Zákonodárného shromáždění Orenburské oblasti, B. K. Pogorelov, předseda Revizní komory, A. A. Kunilovskij, předseda Výboru Zákonodárného shromáždění Orenburské oblasti pro otázky činnosti státních orgánů, místní samosprávy, vnějších vztahů a společenských organizací, a J. M. Loginov, starosta města Mědnogorsk. Přizváni k debatě byli také Jaroslav Souček za české podnikatelské zastoupení v Rusku a generální konzul Ruské federace v ČR V. N. Shchetinin.

 

Diskuze ukázala, že zájem o podnikání je bilatelární, na české i ruské straně. „Uvítáme investice z vaší strany, zároveň chceme i my investovat v České republice,“ řekl V. A. Docenko. K českému podnikání v Rusku podle generálního konzula V. N. Shchetinina vybízí také nový vízový systém. „Podařilo se nám zjednodušit systém vízového režimu. Dnes už nemusíte čekat na pozvání, stačí, když sepíšete žádost a vízum dostanete. Do budoucnosti chceme také prodloužit víza z jednoho roku na dva až pět.“ Nejen to by však pro české aktivity v Rusku bylo výhodou. „Pozitivní především je, že díky vzájemným vztahům si čeští podnikatelé mohou případného partnera prověřit přes státní, respektive samosprávní orgány. A zdá se, že si to uvědomují, vždyť na tomto setkání navázaly spolupráci minimálně čtyři firmy,“ prozradil Petr Skokan.

 

Také z prohlídky Technické univerzity v Liberci vyplynula možná spolupráce. Ruskou delegaci tam zaujala především technologie výroby nanovláken, která libereckou univerzitu proslavila i ve světě. Základem ke vzájemné spolupráci by podle prorektora Oldřicha Jirsáka mohly být výměnné pobyty studentů. „V současnosti naši univerzitu navštěvuje více než deset ruských studentů, ale rádi bychom tento počet zvýšili.“ V budoucnu by tak Orenburští mohli přivítat vlastního experta na technologii výroby nanovláken.

 

Vzhledem k tomu, že orenburský Mědnogorsk má partnerskou smlouvu s Novým Borem, zavítala delegace v pátek 22.února také tam. Svoji návštěvu zakončila následující den prohlídkou harrachovských skláren a minipivovaru.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky