Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Podstávkové domy otevřou své dveře. Od Šluknovska až po Frýdlantsko

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec

  • 14. 05. 2024 09:27
  • Kultura

Sdílet článek

Den otevřených dveří podstávkových domů se uskuteční 25. května v severních Čechách – od Šluknovského výběžku přes Novoborsko až po Frýdlantský výběžek. Letošního ročníku se zúčastní na tři desítky podstávkových domů ve dvaadvaceti obcích.

„Podstávkové domy jsou zajímavým typem lidové architektury, a jsou často využívané a pečlivě udržované jako chalupy, ale také pro stálé bydlení. Den otevřených dveří podstávkových domů je příležitostí poznat specifika tohoto typu staveb,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Podstávkový dům je fenoménem česko-německo-polského trojzemí. Nikde jinde na světě se jich nenalézá tolik pohromadě – jde o jedinečný lidový i architektonický výtvor, který je třeba chránit i pro budoucí generace.

Pro návštěvníky Dne otevřených dveří si majitelé domů přichystali komentované prohlídky interiérů i exteriérů. Zapojily se domy před rekonstrukcí, domy, které rekonstrukcí procházejí, i ty po rekonstrukci. Návštěvníci uvidí stavby využívané jako chalupy pro individuální rekreaci i trvalé bydlení, jako penzion či společenské středisko. V některých domech si krom prohlídky mohou zájemci poslechnout koncert, užít si řemeslné dílny a zkusit si i tradiční práci s hliněnou omítkou.

Doprovodný program nabídne tři komentované prohlídky památkových zón v Rumburku, Krompachu a Mařenicích. V Krompachu bude k vidění výstava fotografií a modelů podstávkových domů na sále obecního úřadu.

Den otevřených podstávkových domů pořádá Destinační management Lužické hory za podpory Libereckého kraje. Více informací lze nalézt na facebookovém profilu https://www.facebook.com/Luzickehory nebo na webu https://doluzihor.cz/clanky/den-otevrenych-dveri-podstavkovych-domu/.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky