Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Podzim v Českém ráji láká na zámek, vyhlídku i do sedla kola

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 27. 10. 2022 15:14

Sdílet článek

Pro někoho je podzim méně oblíbená část roku, kdy začíná být počasí chladnější, je čas si obléct kabát a uvařit čaj. Zároveň je to roční období, kdy se krajina stává čarovnou, romantickou a zároveň barevnou. Je milé vyrazit v těchto dnech na nějaký výlet nebo menší procházku – třeba do Českého ráje.

„Je toho mnoho, co mohou výletníci, ale i celé rodiny podnikat v podzimním Českém ráji. A to v každém počasí. Od pěších a cyklovýletů, po poznávání památek či zajímavých přírodních lokalit. Navíc, je to období, když už si mohou „ráje“ užívat bez zástupů turistů,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V červnu 2016 se otevřely brány zrekonstruovaného Zámku Svijany, který získal stejnou podobu, kterou se pyšnil na přelomu 17. a 18. století, kdy patřil rodu Valdštejnů. Navíc je zde pro děti připravena putovní či zámecká hra Arcane, jež provede zámkem, jeho historií i jeho okolím. Průvodcem budiž herní aplikace v tabletu nebo telefonu, která zadá úkoly, poradí, jak překonat překážky a v případě nouze i napoví.

Nejhezčím měsícem pro návštěvu Riegrovy stezky je podzim, kdy jsou okolní lesy nádherně zbarveny. Trasa provede po pravém břehu řeky Jizery a přes přírodní rezervaci Údolí Jizery u Semil a Bítouchova. Stezka je vhodná i pro děti, zažijí na ní nejedno dobrodružství. K vidění jsou studánky, skály, vyhlídky, hydroelektrárna, galerie nad řekou a tunely pro pěší.

Valdštejnův palác na náměstí v Jičíně ukrývá Regionální muzeum a galerii, vyhledávané návštěvníky zejména díky jeho interaktivní expozici – Muzeu hry. Stálou expozici je možné projít s rodinným průvodcem, který je součástí vstupenky. Upozorňuje na nejzajímavější exponáty i na interaktivní místa označená zvláštním symbolem a zároveň vybízí návštěvníky, aby objevili v každé místnosti kopii historické mince a přenesli si její obraz frotáží do svého průvodce. 

Také na podzim je stále ještě možné vyrazit na cyklistický výlet. Trasa dlouhá 44 kilometrů, ale bez jakéhokoliv většího stoupání, míří z Jičína do Sobotky, na hrad Kost, odtud k Prachovským skalám a zpět. Mapa je na odkazu https://mapy.cz/s/mehetesofa.

Další zajímavé tipy se nalézají na @regionliberecwww.cesky-raj.info a na českorájských sociálních sítích.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky