Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Podzim v Jizerských horách zve na vyhlídky, zvířata i Cimrmanův maják

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 14. 11. 2022 14:54
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Na jaře a v létě jsou Jizerské hory plné turistů, ale pravé kouzlo těchto hor lze zažít na podzim. Leckdy syrovou krásu tohoto období mohou návštěvníci tohoto pohoří pozorovat hned z několika vyhlídek a rozhleden, které Jizerky nabízí.

„Jizerské hory jsou na podzim pro opravdové labužníky. Ubývá prosluněných pohledů a častěji nastupuje lezavo, mlhy a déšť. A právě to je atmosféra, kterou vyhledávají pravověrní milovníci Jizerských hor. Nabízí tajemství a nutnost překonávat drsnější počasí,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Jedna z nejznámějších jizerskohorských vyhlídek, Krásná Máří, se nachází nedaleko Tetřevích bud. Ze samého vrcholu je úchvatný pohled na Frýdlantsko s hejnickým chrámem Navštívení Panny Marie. Kdo je turisticky zdatnější, může vystoupat na jednu ze tří vyhlídek, které mají na jejich samém vrcholu dřevěné kříže - skalní dominantu Ořešník, vyhlídku Paličník a Frýdlantské cimbuří.

Pro milovníky zvířat a zoologických zahrad se nabízí například ta liberecká, za návštěvu stojí i mini Zoo Hrabětice. Nalézá se kousek od lyžařského střediska Severák v podhůří Jizerských hor. K vidění jsou zde vcelku běžná zvířata, jako jsou prasata, vietnamská prasátka, kozy, ovce a mnoho dalších. Vyrazit dále lze do Muzea výroby dřevěných hraček v továrně Detoa Albrechtice v Jiřetíně pod Bukovou. Prohlídka zde umožní nahlédnout do procesu výroby dřevěných hraček. Nechybí možnost vyrobit si vlastní hračku v dílnách.

Milovníci sklářské tradice při nepříznivém počasí mohou zavítat do Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou. K nahlédnutí je zde hned několik expozic. V secesní budově muzeum představuje své stálé expozice Nekonečný příběh bižuterie a Čarovná zahrada. V roce 2020 dostalo muzeum přístavbu ve tvaru skleněného krystalu.

Doporučit lze též návštěvu Majáku Járy Cimrmana; historicky první muzeum tohoto génia pokřtili herci ze stejnojmenné divadelní scény v čele se Zdeňkem Svěrákem. Žijící skanzen v Jindřichovicích pod Smrkem nabízí náhled do života venkovského obyvatelstva před průmyslovou revolucí. V samém centru dění stojí podstávkový dům, starý přes 200 let, ve kterém bydlí stálí obyvatelé skanzenu, a je zde umístěno také muzeum.

To, a ještě více se lze dozvědět na oficiálních webových stránkách Jizerských hor. Za nahlédnutí stojí také facebookové stránky Region Liberec.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky