Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Poklady z depozitářů Severočeského muzea v Liberci jsou zachráněny

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 22. 01. 2024 15:56
  • Rozvoj

Sdílet článek

Na konci loňského roku skončil po 38 měsících projekt na záchranu pokladů z depozitářů Severočeského muzea v Liberci. Jeho cílem bylo zrestaurovat sbírkové předměty, nakoupit zařízení a vybavení pro zpracování a uchovávání sbírek a také ochránit a zabezpečit depozitáře.

Na restaurování sbírkových předmětů připadlo 61 % z celkových výdajů. Zrestaurování se dočkalo 1.316 předmětů z 20 podsbírek. Práce provádělo celkem 20 dodavatelů/restaurátorů. „Bez nadsázky lze říci, že k takovému rozsahu restaurátorských prací v tak krátké době v historii muzea ještě nikdy nedošlo,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje. „Návštěvníci muzea, badatelé i zájemci o historii si tak mohou postupně prohlédnout předměty od historického nábytku, starých tisků, dřevěných soch, sádrových plastik, praporů, odznaků a vyznamenání, hudebních automatofonů nebo šperků až po například patriotické vyobrazení tzv. hřebíčkového orla, který je výsledkem dobové podpůrné kampaně – veřejné sbírky na vedení 1. světové války. Některé předměty budou součástí stálé expozice, jiné budou vystaveny v tematických výstavách nebo si je bude možné prohlédnout v digitalizované podobě.“

Zbylých 39 % výdajů projektu bylo využito k nákupu a zprovoznění nové technologie zabezpečení depozitářů muzea (od renovace vstupních dveří, nákup hasicích přístrojů, po elektronické zabezpečení depozitářů – kamery, čidla, napojení na Pult centrální ochrany Policie ČR, dálkový monitoring teploty a vlhkosti). Dále pak peníze putovaly na nejrůznější zařízení a vybavení digitalizačního pracoviště muzea – 3D laser skener (metoda dálkového měření vzdálenosti LiDAR) s kompatibilním příslušenstvím (dron, magnetometr, infrakamera, speciální počítač, speciální software atd.), foto a video příslušenství, nejrůznější druhy tiskáren a skenerů, skenovací zařízení pro digitalizaci původních záznamových médií hudebních automatů nebo přístroj zvaný spektrometr, což je ruční rentgenový analyzátor pro přesnou analýzu chemického složení materiálů, a mnoho dalšího. Severočeské muzeum v Liberci, které je mimo jiné také výzkumnou organizací registrovanou u Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, tak může využívat nejmodernější technologie.

Projekt byl spolufinancován Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). „V dnešní době zdražování je dobrou zprávou to, že i když plánované výdaje projektu byly ve výši 47.070.862 korun, podařilo se všechny aktivity dokončit za 42.854.094 korun, tedy s úsporou přes 4,2 milionu korun,“ doplnil Jiří Ulvr, člen rady kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova. „V současné době čekáme na schválení závěrečné žádosti o platbu, která byla předložena za poslední etapu projektu (2. pololetí 2023). Pokud vše dopadne, jak předpokládáme, příspěvek Evropské unie a České republiky bude ve výši 90 %, což v tomto případě znamená dotaci 38,5 milionu korun.“

logo IROP aaa

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky