Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Pokročilé technologie i enviromentální vzdělávání zaujaly polské kolegy při návštěvě kraje

19. 05. 2023

Moderní technologie, odborné vzdělávání dětí, nonamateriály, ekologie, geopark i spolupráce českých a polských firem, to byla hlavní témata polské návštěvy z Lubušského vojvodství v Libereckém kraji.  

„Polsko je jedním ze dvou našich přímých přeshraničních sousedů. Komunikace a výměna zkušeností jsou proto pro obě strany velmi důležité. Můžeme se vzájemně inspirovat, protože máme hodně společného,“ řekl na začátku setkání hejtman Martin Půta.

Elżbieta Anna Polak ve funkci maršálka Lubušského vojvodství a její kolegové ve čtvrtek a v pátek 18. a 19. května 2023 navštívili Liberecký kraj. Zavítali do Geoparku Český ráj. „Paní Polak se velmi zajímala o konkrétní fungování geoparku a o systém enviromentálního vzdělávání. Polská strana připravuje Centrum enviromentálního vzdělávání a před pár dny začala i přímá spolupráce mezi Geoparkem Český ráj a Parkem Mużakowskim,“ uvedl Václav Židek, člen rady kraje za resort životního prostředí a zemědělství. Kromě geoparku navštívila polská delegace také iQLANDII v Liberci, Ústav pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace CXI, které funguje pod Technickou univerzitou v Liberci, krajský podnikatelský inkubátor Lipo.ink a společnost Toptec v Turnově.  Profesor Marek Banaszkiewicz z Centra kosmického výzkumu Polské akademie věd v Zielona Góra se velmi zajímal o práci vědců v oblasti moderních technologií.

„Jsem rád, že se zástupcům polské delegace líbil krajský podnikatelský inkubátor. Přijeli se inspirovat, neboť sami chtějí podobný podnik zakládat. Zaujala je i návštěva pracoviště Akademie věd v Turnově, kde se firma Toptec úspěšně zabývá vývojem a výzkumem v oblasti optiky a optických systémů. Věřím, že i tato spolupráce pomůže navázat kontakty mezi českým a polským podnikatelským prostředím,“ uvedl Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.

Liberecký kraj má s Lubušským vojvodstvím podepsánu partnerskou smlouvu od 23. června 2018.

Mgr. Andrea Fulková
vedoucí oddělení tiskového a vnějších vztahů
andrea.fulkova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226332
Mobil: 739541549