Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Policisté při kontrolní akci zjistili tři podnapilé řidiče

Mgr. Langer Jiří

  • 15. 09. 2008 00:00

Sdílet článek

[id:6956|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Akce Policie ČR a Libereckého kraje Víkend bez tolerance jsou zaměřeny na přítomnost alkoholu v krvi řidičů. Každý kontrolovaný řidič obdrží tiskovinu LK, která obsahuje informační tabulku s dobami odbourávání alkoholu z krve, údaje o některých dopravních nehodách, které byly způsobeny vlivem alkoholu v loňském roce v LK a dalšími důležitými informacemi o vlivu alkoholu za volantem. Pokud kontrolovanému řidiči nebude prokázán alkohol v krvi, obdrží alkoholtester. 

Na již třetí společnou akci, tentokrát v Novém Boru, bylo vyčleněno 5 hlídek Policie ČR.

„Na naší poslední akci, která proběhla v noci ze soboty na neděli na Českolipsku a Novoborsku, bylo kontrolováno 137 vozidel, přičemž bylo zjištěno 25 přestupků. Alkohol v krvi řidičů byl zjištěn ve třech případech. Jednomu z řidičů byla naměřena dokonce hodnota 2,54 promile. Tento přečin bude dále posuzován jako trestný čin,“ uvedl Vladimír Richter, člen Rady LK pro dopravu.

V loňském roce zemřelo na silnicích Libereckého kraje v důsledku dopravních nehod 46 osob. Nejčastější příčinou všech smrtelných nehod byla nepřiměřená rychlost. O 38 více,  celkových 413 dopravních nehod, zavinili řidiči pod vlivem alkoholu. Počet nehod způsobených pod vlivem alkoholu se v letošním roce sice snížil o 21 případů ve srovnání se stejným obdobím v loňském roce (do konce srpna), nicméně 255 nehod je stále velmi vysoké číslo.

Od počátku roku 2008 do konce srpna, se staly 3 smrtelné dopravní nehody, při nichž byl u řidičů zjištěn alkohol. Dne 9.2.2008 zemřel 26letý řidič, když nezvládl řízení a při průjezdu pravotočivou zatáčkou narazil do betonového sloupu elektrické vedení. 5.3.2008 u obce Jitrava zemřel 27letý řidič, který řídil pod vlivem alkoholu a havaroval do protijedoucího nákladního vozidla. Dne 20.5.2008 způsobil na sil. I/65 (ve směru od Prahy na Jablonec n.Nis., kdy v mírné levotočivé zatáčce, ve stoupání třípruhé komunikace) 29letý řidič, který řídil pod vlivem alkoholu dopravní nehodu, tím že vyjel do protisměru. Při této nehodě zemřel v protijedoucím vozidle 40letý řidič.

V roce 2008 Liberecký kraj zpracoval marketingový plán činností, ve kterém byla problematika alkoholu za volantem označena za jednu z hlavních priorit, které musí být řešeny. Liberecký kraj se vydal jak cestou prevence tak cestou represivní a to ve spolupráci s Policií ČR.

 

Mgr. Richter k Víkendu bez tolerance III

„Akce „víkendy bez tolerance“ jsou dalším způsobem spolupráce s Policií ČR. Dlouhodobě spolupracujeme s Policií např. v oblasti kontrol nákladní dopravy, resp. zákona č. 111/1994 Sb., o silniční dopravě. Obě předchozí akce poukázali na skutečnost, že alkohol na silnicích je v našem kraji stále problém. Řidiči, řídící pod vlivem alkoholu ohrožují nejen sebe, ale hlavně ostatní účastníky silničního provozu.

Na předchozí akci, která se uskutečnila v  Doksech a okolí,  policisté zkontrolovali od 22:00 hod v sobotu do 5:00 hod v neděli 235 vozidel. Zjistila 27 přestupků, za které vybrala 17 500 Kč.

„Přesto, že se byla akce byla hlášena na místních diskotékách, alkohol v krvi řidičů byl zjištěn v šesti případech. Jednalo se zejména o mladé lid,“ připomněl radní.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky