Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Pracovní konference neziskových organizací LK projednala možnosti spolupráce s krajem

Mgr. Langer Jiří

  • 25. 03. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:7743|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Liberec – 18.3.2009 – Multimediální sál Krajského úřadu v Liberci : Podobně jako tomu je ve většině evropských zemí a také ve většině krajů ČR, sdružily se některé NNO Libereckého kraje a již sedmým rokem spolupracují v rámci ANNOLK – Asociace NNO Libereckého kraje,  cítí potřebu budovat partnerství v rámci projektů, hledat nové cesty spolupráce s veřejnou správou a v některých záležitostech postupovat společně.

Krajská Asociace nestátních neziskových organizací Libereckého kraje (ANNOLK) uspořádala 18.3.2009 již pátou konferenci NNO Libereckého kraje a to nejen pro své členy, což je dnes již přes 80 organizací. Programu se zúčastnilo celkem 42 zástupců neziskového sektoru + ca 10 zástupců Libereckého kraje a krajského úřadu. Téměř celé dopoledne zde pracovně diskutovali  Lidie Vajnerová – statutární zástupkyně hejtmana,  Jaroslav . Podzimek – radní pro zemědělství a životní prostředí, za omluveného náměstka  Radka .Cikla vystoupil se zajímavou vizí spolupráce  Robert .

Gamba – vedoucí odboru školství, novinky o aktivitách a projektech pro NNO velmi podrobně sdělil Ing. Michael Otta – vedoucí odboru regionálního rozvoje. Zkušenosti i přání rozvoje kvalitní spolupráce v oblasti prevence a zdravotnické problematiky přednesla Alena Riegerová, vedoucí odboru zdravotnictví,  a po poledni doplnil poslední informace Martin Sepp – náměstek hejtmana pro dopravu, který ochotně odpovídal na řadu dotazů přítomných účastníků konference.

Celá konference se nesla v duchu partnerství a společných vizí spolupráce, v tématicky oddělených blocích. Dopoledne bylo věnováno spolupráci Libereckého kraje a neziskového sektoru (NS), polední blok pojednával o spolupráci v rámci  neziskového sektoru  prostřednictvím rozvoje ANNOLK, odpolední panelová diskuse se  soustředila na  lidské zdroje -  nejcennější kapitál NS. Panelisté i účastníci se shodli na 26 bodech, které je třeba prodiskutovat ve větším zastoupení a některým z nich se prioritně věnovat – např. že profesně zdatní lidé jsou na správných místech v NS nutní (zaměstnanci NNO) a že je třeba nezavírat se do schémat, do zaběhaných systémů, ale pracovat na sobě, měnit se (což platí uvnitř sektoru, ale i mezi sektory). V partnerství (organizací, veřejného a neziskového sektoru) je třeba mít na paměti, že neexistuje žádná "druhá strana".

Z referátů byl zřejmě nejpodnětnější příspěvek  Oldřicha Čepelky (o.s. Omega), který v pěti bodech shrnul doporučení pro další spolupráci i pro celostátní politiku rozvoje NNO. Jan Korytář (Čmelák – SPP, o.p.s.) vyjmenoval tři hlavní problémy a slabá místa neziskového sektoru a nastínil i cesty k jejich řešení.

 "Podařilo se nám dobře nastartovat proces spolurozhodování a princip partnerství. Nyní je třeba tyto mechanismy udržet a promítat je za politické podpory komunálních představitelů do všech úrovní běžného rozhodování a aktivit ve prospěch NNO a veřejnosti.  V řadě zemí EU je již dnes běžné, že se na rozdělování prostředků z veřejných zdrojů společně podílejí orgány veřejné správy a neziskového sektoru." řekl. Oldřich Čepelka.

Konference byla uspořádána ve spolupráci s odborem kultury, památek a cestovního ruchu a proto patří kraji velké díky za pěkné a technicky vybavené zázemí konference.

Během programu bylo domluveno několik následných kroků a možností konkrétní spolupráce, např. účast zástupců ANNOLK – jako hostů – na jednáních většiny výborů kraje, příprava aktualizované dohody o spolupráci mezi krajem a ANNOLK, ale i pravidelná výměna aktuálních informací mezi ANNOLK a jednotlivými odbory kraje a příslib kvalitnější komunikace.

„Další akcí, na kterou zveme zástupce NNO, ale i krajského úřadu, bude např. seminář o čerpání prostředků z evropských strukturálních fondů, který připravuje na 16. 4. ve stejném sále MMR - ve spolupráci s Asociací NNO ČR a ANNOLK,“ uvedla. Květa Morávková, předsedkyně ANNOLK.
Více informací – tel. 777 171 876, 482 725 277

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky