Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Představitelé Libereckého kraje se vrátili z pracovní cesty do norského kraje Møre og Romsdal s novými představami o další spolupráci

  • 27. 10. 2003 00:00
  • Zastupitelstvo

Sdílet článek

[id:1122|autor:|email:|telefon:|mobil:|aktualizace:]

Zahraniční pracovní cesta do Norského království, do kraje Møre og Romsdal, se uskutečnila v uplynulých čtyřech dnech. Vyhodnotit dosavadní spolupráci, nastavit další kroky kooperace mezi oběma kraji, to byly hlavní úkoly pro hejtmana Pavla Pavlíka, jeho náměstky Luďka Suchomela, Evu Bartoňovou, Karla Dolejšího a tři krajské zastupitele Zdeňka Kadlase, Kamila Poppera a Jaroslava Poláčka.

   Hned při prvním pracovním jednání se zástupci Libereckého kraje dozvěděli zásadní a velice důležitou informaci, která pro náš kraj do budoucna představuje možnost získávání nemalých finančních prostředků z fondů Norského království určených pro deset přistupujících zemí do EU. „Otevírá se nám tímto veliká šance, po dobu pěti let bude norská vláda každoročně uvolňovat v přepočtu částku cca 630 mil. Kč na projekty pro Českou republiku. O této podpoře se zatím v krajích neví, proto je to pro nás velice zásadní informace a už nyní můžeme začít s přípravou konkrétních projektů. Dalším velikým „plusem“ pro nás je i fakt, že nám Norové v rámci dohody nabídli pomoc při sestavování těchto projektů,“ řekl hejtman Pavel Pavlík. Podpora bude především určena  oblastem: životní prostředí, podpora obnovitelné energie, ochrana kulturních památek, regionální rozvoj, rozvoj lidských zdrojů či mezinárodní aktivity.

   Liberecký kraj má dohodu s Møre og Romsdal podepsanou od listopadu roku 2001 a hlavními oblastmi spolupráce byly rozvoj demokracie na místní úrovni, zlepšení životního prostředí, zrovnoprávnění žen nebo spolupráce mezi veřejným sektorem a hospodářským životem v kraji. Nyní lze konstatovat, že kooperace probíhala dosavad spíše v obecné rovině a v navazování kontaktů. V oblasti - rozvoj demokracie na místní úrovni - se v květnu tohoto roku v Liberci uskutečnil seminář „Školení politiků pro starosty obcí Libereckého kraje“, který byl zorganizován představiteli norského kraje. „Nyní jsme se  dohodli, že pro období let 2004 – 2005 se zaměříme především na přípravu projektů, které bude financovat norská vláda. Dále to bude výkon státní správy krajem v přenesené působnosti, hospodářský a regionální rozvoj a s tím spojené ekonomické fórum, strategické plánování či formy podpory podnikání. Zajímavou oblastí bude zajisté kooperace vysokých škol.

   Představitelé kraje Møre og Romsdal by měli oficiálně v rámci dohody navštívit Liberecký kraj v první polovině příštího roku. Ještě ale před tímto termínem, a to na konci tohoto roku, by se mělo uskutečnit pracovní setkání zástupců z podnikatelské sféry k přípravě hospodářské konference konané v Libereckém kraji.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky