Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Představitelé Libereckého kraje si připomněli vznik Československa

Mgr. Langer Jiří

  • 28. 10. 2012 18:31

Sdílet článek

 

Den vzniku samostatného československého státu si v neděli 28. října připomněli představitelé Statutárního města Liberec v čele s primátorkou Martinou Rosenbergovou. Za Liberecký kraj se vzpomínkového setkání u pomníku T. G. Masaryka před budovou Severočeského muzea v Liberci, které uspořádala radnice, zúčastnili hejtman LK Stanislav Eichler a jeho náměstci Lidie Vajnerová a Vít Příkaský. Památce zakladatele státu a prvního prezidenta se přišli poklonit také zástupci Armády České republiky a dalších významných místních organizací, svazů a spolků.

Položením květin k pomníku přítomní uctili 94. výročí založení Československa i člověka, který se o vznik samostatné republiky nejvíce zasloužil. Na setkání vystoupil historik umění a kurátor Severočeského muzea PhDr. Jan Mohr, který ve svém projevu připomněl mimo jiné právě osobnost Tomáše G. Masaryka, jehož přičiněním byly položeny základy demokratického a svobodného státu.

Atmosféru první republiky navodily žákyně liberecké základní umělecké školy Anna Stupková a Nikola Ježková, které zazpívaly oblíbené lidové písně prezidenta Masaryka, například Ach, synku, synku nebo Zelení hájové, které upravil pro zpěv a klavír a později knižně vydal jeho syn Jan Masaryk.

Pomník s Masarykovou hlavou v životní velikosti stojí u muzea od roku 2008. Bustu odlili odborníci v turnovské střední uměleckoprůmyslové škole. Aby se Masarykova hlava dívala na lidi seshora, vypíná se na 1,6 metru vysokém pískovcovém podstavci.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky