Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Představitelé Libereckého kraje si připomněli vznik Československa

28. 10. 2012

 

Den vzniku samostatného československého státu si v neděli 28. října připomněli představitelé Statutárního města Liberec v čele s primátorkou Martinou Rosenbergovou. Za Liberecký kraj se vzpomínkového setkání u pomníku T. G. Masaryka před budovou Severočeského muzea v Liberci, které uspořádala radnice, zúčastnili hejtman LK Stanislav Eichler a jeho náměstci Lidie Vajnerová a Vít Příkaský. Památce zakladatele státu a prvního prezidenta se přišli poklonit také zástupci Armády České republiky a dalších významných místních organizací, svazů a spolků.

Položením květin k pomníku přítomní uctili 94. výročí založení Československa i člověka, který se o vznik samostatné republiky nejvíce zasloužil. Na setkání vystoupil historik umění a kurátor Severočeského muzea PhDr. Jan Mohr, který ve svém projevu připomněl mimo jiné právě osobnost Tomáše G. Masaryka, jehož přičiněním byly položeny základy demokratického a svobodného státu.

Atmosféru první republiky navodily žákyně liberecké základní umělecké školy Anna Stupková a Nikola Ježková, které zazpívaly oblíbené lidové písně prezidenta Masaryka, například Ach, synku, synku nebo Zelení hájové, které upravil pro zpěv a klavír a později knižně vydal jeho syn Jan Masaryk.

Pomník s Masarykovou hlavou v životní velikosti stojí u muzea od roku 2008. Bustu odlili odborníci v turnovské střední uměleckoprůmyslové škole. Aby se Masarykova hlava dívala na lidi seshora, vypíná se na 1,6 metru vysokém pískovcovém podstavci.

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302
Mobil: 739 541 588