Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Přehrada Mlýnice slouží zejména k rybolovu. Vykoupají se v ní jen ti nejotužilejší

Anna Vašková

odborný zaměstnanec

  • 19. 08. 2022 12:58
  • Sociální

Sdílet článek

Pod malou osadou Mlýnice nedaleko obce Nová Ves vznikla v letech 1904–1906 stejnojmenná vodní nádrž. Byla vybudována na Albrechtickém potoce jako součást Generálního projektu na výstavbu přehrad v povodí Lužické Nisy pro Vodní družstvo v Liberci.

„Kromě vodohospodářské funkce, kterou přehrada má, se jedná o jednu z dvojice historických vodních děl, které jsou nedaleko od sebe. Pro milovníky technických památek jde určitě o přitažlivý cíl výletu,“ řekla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Projekt na výstavbu přehrad v povodí Lužické Nisy, jehož autorem je Otto Intze, zahrnoval původně tři přehrady v povodí Jeřice. Fojtku, Mlýnici a přehradu v Oldřichově v Hájích, která nakonec nebyla postavena.

Mlýnice slouží zejména k rybolovu. Koupání v ní není zakázáno, ale kvůli studené vodě a okolnímu lesnatému porostu není za tímto účelem příliš navštěvovaná.

V roce 2010 přehrada dokázala ustát povodeň. Nestíhala ale odvádět vodu stavidly a vrchními přelivy. Voda přetékající přes korunu hráze tak odplavila zeminu pod hrází. Mezi lety 2011 a 2012 proto na hrázi probíhaly opravné práce.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky