Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Premiér přijal hejtmany krajů

Mgr. Langer Jiří

  • 24. 06. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:8312|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Předseda vlády ČR Jan Fischer se ve středu 24. června, spolu s ministrem financí Eduardem Janotou a ministrem pro místní rozvoj Rostislavem Vondruškou, sešel ke společnému jednání a pracovnímu obědu s hejtmany krajů České republiky a primátorem Prahy Pavlem Bémem. Jednání se zúčastnil hejtman LK Stanislav Eichler.

Krajští hejtmani se s vládou shodli na potřebě škrtů v rozpočtech, na revizi dopravních staveb i na zrychlení čerpání fondů EU, které považují za klíčové při pomoci ekonomice na cestě z krize. Na tiskové konferenci to uvedl premiér Jan Fischer a předseda Asociace krajů Michal Hašek.

"Shodli jsme se, že je třeba hledat úspory všude. Jsem rád, že jsem našli i u hejtmanů pochopení. Shodli jsme se, že krize nám přináší a přinese velmi vážné problémy, že možná ten největší nápor krize směrem k populaci je před námi," uvedl Fischer.

Ministr financí Eduard Janota pak ocenil přístup krajů ke krajským rozpočtům v reakci na hospodářskou krizi.

"Hejtmani jsou připraveni spolupracovat na legislativních návrzích pro podporu regionálních projektů. Ale podmínka je jasná, nezvyšovat deficit rozpočtu," uvedl ministr.

Podle Haška kraje také přistoupí k revizi výstavby dopravních staveb a budou postupovat ve spolupráci s vládou.

"Vytipují se stavby mezinárodního významu, jako je například výstavba dálnice z Brna do Vídně. Nyní čekáme na výsledek inventury a v září se k tomu vrátíme," uvedl Hašek.

Ministerstvo dopravy minulý týden zveřejnilo krizový scénář pro případ, že se nepodaří sehnat peníze na stavby, které jsou plně financovány ze státního rozpočtu. Pokud se peníze neseženou, zastaví se podle úřadu 40 staveb, mimo jiné obchvaty či průtahy Plzně, Českých Budějovic, Ústí nad Labem a Brna. Dalších plánovaných 150 projektů se zřejmě vůbec nezačne stavět.

V případě fondů EU mají kraje a vláda podle hejtmana Pardubického kraje Radka Martínka společný názor, že je to klíčový způsob, jak pomoci ekonomice z problémů.

"Budeme společně hledat cestu jak zrychlit čerpání," uvedl.

Hašek dnes premiéra také požádal, aby stát vyměnil své zástupce ve správních a dozorových orgánech Všeobecné zdravotní pojišťovny. Krajům se nelíbí hospodaření VZP například v tom, že s některými zdravotnickými zařízeními nemá ještě dohodnuty standardní smlouvy. Kraje také podle hejtmanů nemají jistotu, že pojišťovny zajistí navýšení peněz na vyšší mzdy zdravotnického personálu.

Hejtmani ocenili, že Fischer s nimi - na rozdíl od svého předchůdce Mirka Topolánka (ODS) - jedná.

"Topolánek kašlal na kraje, vyvolával studenou válku," uvedl Hašek s tím, že dnes byli hejtmani příjemně překvapeni, že s nimi nová úřednická vláda chce řešit společné problémy věcně.Premiér se dnes s Haškem také dohodl na pravidelných schůzkách jednou měsíčně. Zároveň jednou za dva měsíce by se premiér měl scházet se všemi zástupci krajů.

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky