Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Přenocujte v sobotu v barokním stanu před Severočeským muzeem v Liberci

Šírová Květa

  • 20. 04. 2012 08:31

Sdílet článek

Přesně na den výročí bitvy u Liberce, v sobotu 21. dubna, vyroste po 255 letech před budovou Severočeského muzea provizorní stavba, jejíž původ na první pohled odhalí jen znalec. Ve spolupráci s muzejními kolegy a členy skupiny historického šermu Rex z Brna se podařilo zajistit výrobu repliky vojenského stanu z poloviny 18. století. Během sobotu bude před muzeem i v něm probíhat bohatá program, který vyvrcholí nocí v barokním stanu.

„Pro někoho zdánlivě jednoduchá plátěná stavba má pro Liberec další odkazy k historii města. Liberec byl v období baroka známý díky manufakturní produkci plátna, určeného na plachty formanských povozů, pytle na mouku nebo třeba právě na vojenské stany. I přesto, že naprostá většina českých textilek do dnešní doby zkrachovala, podařilo se pro výročí bitvy u Liberce sehnat českého výrobce přírodního plátna, které věrně napodobí původní barokní materiál. Někoho překvapí jednoduchost vojenského stanu. Možná by očekával zajímavé tvary, barokní zdobnost a výraznou barevnost, kterou známe z historických filmů,“ popisuje Jiří Křížek, ředitel Severočeského muzea v Liberci.

Při zadání výroby stanu se ale zaměstnanci muzea drželi pouze původních historických předloh. Žádný originální stan se v českých muzejních sbírkách nedochoval, a tak jsme byli odkázáni na dobová vyobrazení bitev a polních ležení 17. a 18. století, kterých je již dostatek. Nečekejte žádné zipy, kovové sponky nebo tyče – pouze hrubé nebělené plátno, tyče a kolíky ze dřeva a motouzy k ukotvení jednoduchého hranolu. Pokud to počasí dovolí, neskončí experimentální stavba stanu sobotou 21. dubna, ale potrvá až do května.

„Zájemci z řad veřejnosti budou moci přenocovat stejně jako kdysi rakouští nebo pruští vojáci přímo ve vojenském stanu o půdorysu 5×6 metrů. Přenocování je určeno pro skupiny 4-10 osob,“ vysvětlil Křížek.

PROGRAM VÝROČÍ BITVY U LIBERCE L. P. 1757:

PO CELÝ DEN (9:00-17:00 HODIN)

vystoupení Královského pruského pěšího pluku č. 26

výstava barokních zbraní ze sbírek Severočeského muzea

výstava historických plánů bitvy u Liberce ze sbírek Severočeského muzea


DOPOLEDNE

experimentální stavba barokního vojenského stanu, příprava stanu na přenocování


OD 12:00 HODIN

pietní akt na Nerudově náměstí (hromadný přechod od SM v 11:30 hodin)


OD 14:00 HODIN

přednáška Mgr. Petra Brestovanského o archeologických nálezech z doby sedmileté války na Nerudově náměstí v Liberci (AV sál SM)


OD 15:00 HODIN

přednáška genetika RNDr. Daniela Vaňka, Ph.D., o aplikaci antropologie a genetiky v oblasti archeologie - určování stáří, DNA apod. (AV sál SM)


VSTUPNÉ DO MUZEA:

30,- Kč - plné

10,- Kč - snížené

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky