Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Přes 22 milionů korun poputuje z kraje na záchranu a obnovu památek

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 03. 05. 2023 10:56

Sdílet článek

Rozdělení dotačního programu nazvaného 7.2 Záchrana a obnova památek v Libereckém kraje odsouhlasili na svém zasedání krajští radní. Žadatelé obdrží přes 22 milionů korun.

V tomto programu přijal krajský úřad celkem 102 žádostí o dotaci. Podporu obdrží 97 vlastníků památek, tedy všichni, kteří měli své žádosti v pořádku a prošli hodnocením. Pět žádostí bylo vyřazeno kvůli administrativnímu nesouladu.

„Jedná se o mimořádnou podporu obnov památek, kterou mohl kraj poskytnout s ohledem na vyšší daňové příjmy a dobré hospodaření. V posledních letech se podpora obnov památek zvýšila a na jejich stavu je to znát. Žadatelé dosáhnou z dotačního programu až na 350 tisíc korun dotace a žádat lze i na jednotlivé etapy,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Celkově činí podpora obnov památek pro letošní rok 22.160.000 korun, což je nejvyšší podpora památkám v historii Libereckého kraje v rámci dotačního programu. Celková výše nákladů 97 předložených projektů činí 72.679.753,81 korun.

Program je určen k zachování a obnově movitých a nemovitých kulturních památek, prohlášených podle zákona na území Libereckého kraje – k restaurování kulturních památek nebo jejich částí, které jsou díly výtvarných umění nebo uměleckořemeslnými pracemi, prováděných osobami s povolením k restaurování zapsanými v seznamu, který vede Ministerstvo kultury.

Přehled finanční podpory v programech na záchranu a obnovu památek je v příloze.

 

Youtube video

 

  • Prehled dotaci strucny 2017 2022 doplnene (.xlsx)
    16 kB
    03. 05. 2023 10:58

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky