Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Příběhy ožívají na Festivalu dětského čtenářství v Liberci

Anna Vašková

odborný zaměstnanec

  • 30. 05. 2023 13:22

Sdílet článek

Na letošní ročník Festivalu dětského čtenářství v Liberci se opět sjedou známí spisovatelé a ilustrátoři, děti se budou moci setkat například s J. H. Šlikem či P. Braunovou. Na účastníky čeká také bohatý doprovodný program na různých místech v Liberci.

Začátkem června, od 7. do 9. 6., se v Liberci jako každoročně bude konat letos již 20. ročník Festivalu dětského čtenářství, který pořádá Sdružení pro veletrhy dětské knihy. V Krajské vědecké knihovně v Liberci, která bude centrem celého festivalu, se uskuteční besedy a workshopy s předními českými tvůrci dětských knih, např. s R. Malým, P. Braunovou, J. Hugo Šlikem a mnoha dalšími. 

„Pokud si děti nenajdou vztah ke knihám v dětství, těžko jej nacházejí později. Proto mají akce tohoto druhu velký význam. Festival je v České republice zcela unikátní svým pojetím. Dagmar Helšusová, která jej založila a léta organizovala, zaslouží velký dík. Jsem ráda, že v něm Krajská vědecká knihovna pokračuje,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V odpoledních hodinách prvního dne je pro malé návštěvníky připraveno divadelní představení Příběhy malé Lupitiny González v podání divadla Loutky bez hranic, po němž bude následovat výtvarná dílna s výrobou loutek. Rodiče se mohou nechat inspirovat v Mraveništi knih, učitelé na semináři Třídní knihovny s Mravenčí chůvou.

Na čtvrtek je pro děti v doprovodu rodičů připravena dětská verze Literatour – literární procházka s pirátem Kolískem. Budeme si vyprávět, číst, zpívat i plnit úkoly. V prostorách knihovny se dále představí společnost Redmio a jejich aplikace pro Živé čtení. V knihovně také spustíme novou pátrací hru Oživlý gamebook, kterou si účastníci budou moci vyzkoušet kdykoliv v průběhu festivalu.

Po celou dobu konání festivalu budou mít návštěvníci knihovny možnost prohlédnout si a případně i zakoupit knihy z produkce menších nakladatelů, kteří se věnují dětské literatuře. Také budou mít možnost navštívit festival deskových her GRYF, který bude volně přístupný v knihovně.

Podpora čtenářské gramotnosti je nejdůležitějším posláním knihoven. Zapojení do Festivalu dětského čtenářství proto vnímáme jako přirozený vývoj a máme radost, že můžeme svými aktivitami celou akci doplnit a oživit. Věříme, že si u nás každý najde to své,“ dodává PhDr. Dana Petrýdesová, ředitelka knihovny.  

V Oblastní galerii se uskuteční výtvarné workshopy, v Kině Varšava a nově i v Naivním divadle děti shlédnou scénická čtení či filmové zpracování Mikulášových patálií. Kavárna Pošta ožije výtvarnými dílnami k festivalové knize Roztodivný hláškovník, pod rukama malých výtvarníků ožijí i klasická díla Zahrada a Čarodějův učeň. Na náměstí Dr. E. Beneše se představí soubory z mateřských a základních škol a současně tu bude probíhat happening Ztracené příběhy.

Podrobné informace zájemce nalezne na webových stránkách festivalu na adrese www.veletrhdetskeknihy.cz.

 

Zdroj tiskové zprávy: Radka Vojáčková, Krajská vědecká knihovna v Liberci

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky