Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Přijímací řízení plné novinek se blíží. Deváťáky do škol rozřadí nový algoritmus

Anna Vašková

odborný zaměstnanec

  • 01. 02. 2024 09:18
  • Školství

Sdílet článek

Mnoho změn přinese přijímací řízení pro školní rok 2024/2025, které startuje 1. února. Jednou z možností je podání elektronické přihlášky prostřednictvím digitálního přihlašovacího systému Dipsy, který bude podle informací z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy spuštěn pravděpodobně od 2. do 20. února 2024. Nově si žáci mohou zvolit až tři obory bez talentové zkoušky. Do výsledku přijímacího řízení se nemusí započítávat známky z předchozího vzdělávání. Uchazeči budou na střední školy přirazeni podle výsledků přijímacího řízení a podle vlastních priorit uvedených na přihláškách.

„Přijímací řízení je klíčovým momentem, který může ovlivnit životní cestu mladých lidí. Školy v Libereckém kraji nabízí mnoho kvalitních a zajímavých oborů, jež podporují akademický i osobní rozvoj žáků. V tomto školním roce navíc otevíráme Technické lyceum na průmyslovce v Liberci a obory Technická zařízení budov a Průmyslová ekologie na Střední škole strojní, stavební a dopravní. Žáci se nemusí bát, že by se na školu nedostali, míst je dost. Všem uchazečům i jejich rodičům přeji mnoho štěstí, trpělivosti a pevných nervů,“ uvedl Jiří Čeřovský, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Přihlášky lze zaslat elektronicky prostřednictvím Dipsy (www.dipsy.cz), v podobě výpisu vytištěného ze zmiňované stránky nebo tiskopisem stanoveným ministerstvem.

Obory v přihláškách musí být vyplněny v pořadí dle priority, tzn. od nejpreferovanějšího po nejméně preferovaný. Na všech odeslaných přihláškách musí být školy seřazeny stejně, aby algoritmus mohl správně vyhodnotit výsledky přijímacích řízení.

Od 10. do 14. května se mohou uchazeči seznámit s podklady rozhodnutí na webových stránkách Dipsy a ve škole. Výsledky prvního kola budou zveřejněny 15. května. Odvolat se mohou žáci například z důvodu chybného zadání či narušení v průběhu zkoušky do tří dnů od zveřejnění seznamu přijatých a nepřijatých.

Pravidla pro konání přijímacího řízení ve druhém kole jsou obdobná, jako v kole prvním, pouze se nekoná (ale povinně se zohledňuje) jednotná přijímací zkouška. Do 20. května ředitel školy vyhlásí kritéria přijímacího řízení na webu školu či v portálu Dipsy a do 24. května uchazeči vyplní přihlášku. Výsledky druhého kola řízení budou k dispozici 21. června.

Do třetího kola lze zaslat libovolné množství přihlášek.

Jak funguje nový algoritmus přijímacího řízení, je vysvětleno ve videu https://www.youtube.com/watch?v=uHeUsdQGPm4

Více informací se nachází na stránkách https://edulk.cz/zaci-a-rodice/prijimaci-rizeni či https://www.prihlaskynastredni.cz/.  

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky