Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Přírodní poklady Libereckého kraje na jednom místě

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 14. 01. 2016 15:33
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Publikace „Maloplošná chráněná území Libereckého kraje“ přináší stručný popis a mnoho fotografií všech přírodních rezervací i památek  regionu. Nechybí ani obrázky vzácných živočichů i rostlin, které se v těchto chráněných územích vyskytují. Liberecký kraj koncem loňského roku uvedl ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR již třetí doplněné vydání této knížky.

125 přírodních rezervací a památek se představuje
Publikace představuje všech 125 přírodních rezervací a památek v našem kraji. Chceme široké veřejnosti ukázat, že příroda Libereckého kraje je neobyčejně pestrá a jedinečné přírodní zajímavosti je možné najít i v odlehlejších částech kraje.  Věřím, že knížka poslouží nejen jako soupis znalostí o přírodě Liberecka, ale také jako průvodce k netradičním výletům,“ vysvětluje smysl jejího vydání Josef Jadrný, náměstek hejtmana Libereckého kraje zodpovědný za životní prostředí a zemědělství.

Třetí vydání knížky v novém hávu
Současné vydání není stejné jako jeho předchůdci, je výrazně přepracované a doplněné o třináct přírodních památek a rezervací, o které se rodina chráněných území za osm let od posledního vydání rozrostla. A přepracování se týká hlavně obrazové části. Fotografie jsou téměř všechny nové a často se jejich plocha zvětšila na úkor textu. „Lepší je jednou vidět, než si o něčem desetkrát číst,“ přibližuje strategii autorů editorka třetího vydání Radka Vlčková, vedoucí oddělení zemědělství a ochrany přírody. A dál láká k prohlédnutí publikace: „Pro současné vydání jsme ke spolupráci oslovili přední přírodovědce a zároveň fotografy přírody ze severních Čech. A ti nám poskytli skutečné fotografické skvosty. V knížce tak uvidíte tetřívky v jejich přirozeném prostředí, hodujícího sokola, mláďata dravců a sov na hnízdě, vážky v letu či detaily květů našich orchidejí.

Nepostradatelná mapa
Díky vložené velkoformátové mapě se čtenář v území rychle zorientuje. Stačí do mapy zapíchnout prst, najít si o vybraném chráněném území víc informací v knížce a vydat se objevovat. Inspirací mohou být podle Jitky Šádkové, vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství krajského úřadu, oblíbené výletní cíle. „Číslem jedna pro mě vždycky byla a pořád jsou pískovcová skalní města, kterých je v našem kraji opravdu pestrá nabídka. Nejlépe dosažitelné jsou pro mne Klokočské skály, Měsíční údolí pod Kozákovem nebo Maloskalsko s méně známými stezkami vedoucími přes Záborčí a skalami U Kalicha.“ A co by Jitka Šádková jako vedoucí odboru, který má na starosti nejen přípravu publikace, ale také praktickou ochranu přírody v Libereckém kraji, doporučila návštěvníkům našeho kraje? „Zákoutí, kde se každý bude cítit dobře podle své nátury. Například cesty podél vodních toků a rybníků, bludiště ve skalních městech, rašeliniště v Jizerských horách, horské stezky v Krkonoších… V Libereckém kraji si svůj kousek přírody najde každý.

Kde je knížka k dostání
Elektronická verze publikace i mapy je ke stažení na webu Libereckého kraje zde. Fyzické výtisky jsou pro zájemce po domluvě k vyzvednutí na odboru životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Libereckého kraje u editorky Radky Vlčkové. Knížku nelze najít na pultech knihkupectví, je neprodejná. Její oficiální křest proběhne na výstavě o ochraně přírody v Libereckém kraji, která se uskuteční v březnu 2016 ve foyer krajského úřadu. I na výstavě bude pro zájemce tato publikace  k dispozici.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky