Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Pro podnikání je v Libereckém kraji nejperspektivnější Tanvald

Mgr. Langer Jiří

  • 23. 09. 2008 00:00

Sdílet článek

[id:6980|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Městem s nejlepšími podmínkami pro podnikání je v Libereckém kraji Tanvald. Ukázal to žebříček soutěže pod záštitou hejtmana LK Petra Skokana o cenu týdeníku Ekonom Město pro byznys, který na základě vyhodnocení 50 kritérií hledá města s nejvyšším podnikatelským potenciálem. V rámci kraje jsou zde nízké ceny sledovaných položek, kvalita lokality byla vyhodnocena jako téměř nejvyšší v kraji a o městě se velmi kladně vyjadřují i samotní podnikatelé.
Jsme za ocenění rádi a doufáme, že nám přivede do města nové podnikatele. Připravujeme pro ně rekonstrukci bývalých textilních budov a podporujeme cestovní ruch, mimo jiné zpřístupněním Tanvaldského Špičáku,“ sdělil tanvaldský místostarosta  Miroslav Tůma.

 Na opačné straně žebříčku je Nový Bor s téměř nejméně rozvinutým podnikatelským prostředím a nízkým hodnocením veřejné správy.

 Potěšilo mě, že výzkum tak poukázal na perspektivu měst, která jsou mimo hlavní cesty turistů i zájem médií. O tom, že Tanvald nevyhrál náhodou, svědčí i výsledky průzkumu mezi podnikateli, zhodnotil výsledné pořadí žebříčku Jan Herzmann, generální ředitel společnosti Factum Invenio, která provedla výzkum mezi podnikateli.

 

Města byla hodnocena na základě 50 kritérií rozdělených do 6 oblastí. Do porovnání bylo automaticky zařazeno všech 10 obcí s rozšířenou působností v Libereckém kraji. Žebříček zahrnuje podporu podnikání ze strany regionálních správ, porovnává podnikatelské prostředí, situaci na pracovním trhu, atraktivitu lokality, cenové podmínky dané oblasti a výsledky výzkumu na radnicích a mezi podnikateli. 

 

Zveřejnění žebříčku je součástí celorepublikového projektu Město pro byznys, ve které se hodnotí 205 obcí s rozšířenou působností a 22 pražských správních obvodů, které budou vyhodnoceny samostatně. Již byly vyhodnoceny všechny moravské kraje, kraj Vysočina, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský a Ústecký kraj. V Moravskoslezském kraji zvítězila Opava, v Olomouckém kraji Olomouc, ve Zlínském kraji Bystřice nad Hostýnem, v Jihomoravském kraji Znojmo, v kraji Vysočina Humpolec, v Jihočeském kraji České Budějovice, v Plzeňském kraji město Klatovy, v Karlovarském kraji Cheb a v Ústeckém kraji Děčín. Cenu týdeníku Ekonom Nejlepší město pro byznys získá vítězné město koncem října. Na projektu se organizačně podílí agentura Bison & Rose ve spolupráci s Hospodářskou komorou ČR. Partnery projektu jsou Stavby silnic a železnic a developerská společnost Lordship.

  

„Skutečnost, že podnikatelé dostanou do ruky určitý návod, jak vstřícné či nepružné jsou konkrétní radnice, velmi vítáme. Je na čase si uvědomit, že regiony a obce významně dotvářejí podnikatelské prostředí a mohou chuť do podnikání značně ztrpčit nebo na druhou stranu jej i zpříjemnit,“ řekl Petr Kužel, prezident Hospodářské komory ČR, která je odborným garantem projektu.

  

Projekt vznikl jako reakce na současnou potřebu monitorovat regionální iniciativu a ukázat, jak se místní správy podílí na zlepšení podnikatelského prostředí. „Nechceme jen sestavovat pouhé žebříčky, ale upozornit na vývoj jednotlivých lokalit a společně přispět k lepší podnikatelské náladě,“ doplnila Soňa Kotrbová, manažerka projektu z Bison & Rose. Potřeba lepšího poznání měst a obcí se stala také důvodem podpory ze strany partnerů žebříčku. „Chceme do budoucna mnohem více spolupracovat s jednotlivými městy a obcemi a zapojit je do našich menších projektů. V České republice dosud chyběla podobná akce pro municipality, která by vyhodnotila podmínky pro podnikání,“ komentoval partnerství generální ředitel firmy Stavby silnic a železnic Martin Borovka. Ředitel společnosti Lordship Estates Jonathan Jackson k tomu dodal: „Naše investiční projekty v regionech často odkládáme z důvodu  nedostatečného rozvoje místních služeb a podnikatelských možností obecně. I tak v regionech vidíme obrovské možnosti, proto jsme se stali partnerem kvalitního a nezávislého výzkumu.“ 

 

Podnikatelé i veřejnost najdou další informace o žebříčku a podmínkách podnikání na webových stránkách www.mestoprobyznys.cz.

 

 

 

 

Celkové pořadí projektu Město pro byznys Libereckého kraje 2008

 

Celkové pořadí

Průměrné pořadí z 50 kritérií

1.Tanvald

4,72

2.Jablonec nad Nisou

4,95

3.Turnov

5,08

4.Liberec

5,41

5.Frýdlant

5,42

6.Česká Lípa

5,48

7.Železný Brod

5,64

8.Semily

6,01

9.Jilemnice

6,09

10.Nový Bor

6,20

 


Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky