Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Program obnovy venkova přinesl letos obcím bezmála 30 milionů korun

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 07. 05. 2024 13:38
  • Rozvoj

Sdílet článek

Lepší silnice a chodníky, nové veřejné osvětlení či parkoviště, opravené obecní úřady, školy, školky a kulturní zařízení. To vše již řadu let do obcí v regionu přináší krajský Program obnovy venkova. Krajští radní schválili na svém dnešním jednání poskytnutí dotací konkrétním žadatelům. V programu kraj připravil 28.350.000 korun. Vzhledem k úspoře finančních prostředků z ukončených vyúčtovaných projektů se celková částka navýšila o dalších 1.377.192 korun. Kraj tak může rozdělit dohromady 29.727.133,50 korun.

„Za tento program jsem velmi rád. Jako emeritní starosta Studence dobře vím, jak důležité je získávat finanční prostředky na zajištění důležitých věcí, jež využívá každý občan v obci – ať už se jedná o chodníky, parky, parkoviště či veřejné osvětlení,“ uvedl Jiří Ulvr, člen rady kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova. „Letos jsme posuzovali celkem 118 žádostí, z nichž jsme museli pro nesplnění podmínek programu jednu z nich vyřadit. Žádosti činily dohromady 37.496.313,38 korun a celkové výdaje předložených projektů pak 113.989.588,31 korun. Dohromady máme na letošek včetně navýšení 29.727.133,50 korun, které tedy rozdělujeme mezi konkrétní žadatele.“

Mezi příklady podpořených projektů patří letos opravy místních komunikací v obcích Bělá, Roprachtice, Dětřichov či Křižany, dále obnova areálu hřbitova v obci Mříčná či střechy školy v Jindřichovicích pod Smrkem.

Účelem programu pro rok 2024 jsou obnova a údržba technické infrastruktury, venkovské zástavby a občanské vybavenosti, úprava veřejných prostranství, podpora vzdělávání a poradenství v oblasti rozvoje venkova a obnovy vesnice a zvýšení kvality života na venkově.

V minulosti díky Programu obnovy venkova mohli například v Bedřichově pokračovat ve výstavbě chodníku podél hlavní ulice, v obci Kobyly opravili místní komunikaci a v Olešnici částečně upravili náves. Obyvatelé Nové Vsi nad Popelkou se dočkali nového veřejného osvětlení.

Částka, kterou kraj uvolňuje do Programu obnovy venkova, je řadu let víceméně stabilní a nezaznamenává výraznějších výkyvů. „Vloni to bylo přes 29 milionů korun, kdy jsme mohli zapojit zejména peníze z hospodářského výsledku díky vyšším daňovým příjmům. V roce 2022 činila částka v Programu obnovy venkova přes 26 milionů, v roce 2021 pak 27,2 milionu,“ uzavřel radní Ulvr.

 

Youtube video

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky