Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Programovací jazyk Scratch pro děti znamená start do světa IT

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 22. 09. 2021 14:26
  • Digitální úřad

Sdílet článek

IT je budoucnost. A to nejen dospělých, ale také dětí. Svět informačních technologií se snaží právě dětem ve věku 8–12 let zábavnou formou přiblížit nezisková organizace Czechitas na jednodenním kurzu vizuálního programovacího jazyka Scratch. Ten proběhne již v sobotu 25. 9. v prostorách Technické univerzity v Liberci.

Na kurzu si děti prohloubí logické myšlení, naučí se základům programování, proberou, co je to proměnná, cyklus nebo podmínka. Projdou si také bezpečné chování na internetu, které je v době, kdy berou technologie jako samozřejmou součást života, naprosto nezbytné. Na to, aby se kurzu mohli malí budoucí "ajťáci" zúčastnit, nepotřebují žádné speciální znalosti. Stačí, když umí ovládat počítač myší a umí používat webový prohlížeč.

Kurzy Czechitas vedou lektoři z každodenní IT praxe, kteří umí lehkou a nenásilnou formou nejen předat důležité informace a novinky z oboru, ale hlavně umí účastníky kurzů pro danou věc nadchnout. Z bezpečného prostředí tříd, kde není žádná otázka hloupá, tak odchází spousty motivovaných dětí, žen i učitelů. Někteří z nich si nadále znalosti prohlubují a vytváří si tak budoucnost v oboru, který má u nás v České republice stále nedostatek kvalifikovaných pracovníků. 

Liberecký Scratch 1 pro děti ​se koná 2​5​. ​září 2021 ve spolupráci s Fakultou mechatroniky, informatiky a mezioborových studií p​ři Technické univerzitě v Liberci, v jejíchž prostorách bude výukový program probíhat a za finanční podpory technologick​ého​ partne​ra​ ​Huawei.

Více informací na https://www.czechitas.cz/kurzy/scratch-1


Nezisková organizace Czechitas se zaměřuje na vzdělávání žen, mládeže a dětí v informačních technologiích. Od roku 2014 zrealizovali přes 800 jednodenních workshopů a dlouhodobých kurzů s více než 15 000 účastnicemi bez ohledu na věk, předchozí vzdělání nebo pracovní zkušenost. Czechitas organizují workshopy na různých úrovních pokročilosti, letní tábory, rekvalifikační a večerní kurzy. Nově podporuje i rozvoj učitelských kompetencí. Czechitas inspirují, vzdělávají a uplatňují nové talenty k posílení diverzity a konkurenceschopnosti v IT. Od roku 2019 své aktivity pořádají i v Libereckém kraji. Více na www.czechitas.cz.


TZ a kontakt:

Zuzana Heferová, Vedoucí pobočky Czechitas Liberec, mobil: +420 776 677 610, e-mail: zuzana.heferova@czechitas.cz

Jan Schönbauer, Mediální spolupráce a PR, mobil: +420 724 689 284, e-mail: jan.schonbauer@czechitas.cz

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky